Ana SayfaGüncelRoboski Katliamı’nın 8’inci yılı: “Beyazlar giyene kadar mücadelemiz sürecek”

Roboski Katliamı’nın 8’inci yılı: “Beyazlar giyene kadar mücadelemiz sürecek”

HABER MERKEZİ – 8 yıl önce bugün, Roboski’de 19’u çocuk 34 sivil savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitirdi. Yakınlarını kaybedenler, katliamın 8’inci yılında da siyahlara bürünerek “Beyaz elbiseler giyene kadar mücadelemiz sürecek” mesajı verdi.

28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 sivil yaşamını yitirdi.

Katliamın ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılsa da 1,5 yıl sonra görevsizlik kararı verilerek Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderildi.

Askeri savcılık da dosya hakkında Ocak 2014’te takipsizlik kararı verdi. Avukatların itirazı ise reddedildi.

Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuru da reddedilince Roboskili aileler, 2016’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

Ancak AİHM, 17 Mayıs 2018’de aileler adına başvuru yapan avukatların eksik belgeleri geç göndermelerini gerekçe göstererek başvuruyu “kabul edilemez” buldu ve başvuruyu reddetti.

Katliamın üzerinden 8 yıl geçse de kimse yargılanmış değil.

“Adalet olmadan barış mümkün olamayacak”

Faillerin bulunması ve geçmişle yüzleşilmesi çağrısı yapan Roboski İçin Adalet Girişimi, “Katiller bulunsun, Roboski bir daha asla” başlığıyla yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

“Roboski, kendi rızalarına rağmen çizilmiş sınırlar yüzünden ekmeğini katır sırtında kazanmaya mahkum edilmiş insanlara, yaşama şansı bile tanımayan bir vicdansızlığın sembolüdür.
“Roboski, sonrasında yapılan yüz kızartıcı siyasi açıklamalarla, sadece Kürtlere değil insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak Türkiye tarihinde hak ettiği yere yazılacaktır.
“Roboski’de yaşanan katliamın sorumlusu tüm askeri ve siyasi karar vericiler, cezalandırılmadıkça, geçmişle yüzleşme, darbecilerle hesaplaşma iddiası inandırıcı olmayacaktır.
“Roboski köylülerine yönelik bir özür mesajını bile çok gören yöneticilerin, acıları paylaşmaya, ortak ve onurlu bir gelecek kurmaya yönelik söylemleri hiçbir karşılık bulmayacak, yıkılan güveni yeniden inşa edemeyecektir.
“Roboski aydınlatılmadıkça, Roboski’de yaşananlar halka açıkça anlatılmadıkça Türkiye siyasetinde sivilleşme ve demokratikleşme söz konusu olmayacaktır.
“Adalet olmadan barışın mümkün olamayacağı, adaleti tesis edemeyen rejimlerin değişime direnerek, haritaların da yeniden çizileceği kanlı iç savaşlara ortam hazırladıkları açıkça görülmektedir.
“Roboski’nin üstü örtülerek, Roboski’de yaşanan insanlık dramı unutturularak, yeni demokratik bir anayasanın yapılamayacağını biliyoruz.
“Roboski’de yaşanan vahşetin 96. ayında, ülkeyi yönetenleri sorumlu davranmaya, kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz.”

Roboskililer hayatını kaybeden yakınları için köyde bir anma etkinliği gerçekleştirdi.

Yıllardır adalet arayışlarını sürdüren Roboskililer, siyahlara bürünerek yakınlarının mezarları başında toplandı.

Anmaya HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, DBP Eş Genel Başkanları Keskin Bayındır ve Saliha Aydeniz, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ve HDP milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi de katıldı.

Anmada konuşan katliamda kardeşi ve çok sayıda yakınını kaybeden eski milletvekili Ferhat Encu, 8 yıldır adalet mücadelelerinden vazgeçmediklerini vurguladı.

Tek bir kişinin dahi yargılanmadığına dikkat çeken Encu, “Çünkü bu katliamın sorumluları şimdi Türkiye’yi yöneten iktidarda yer alıyor. Bundan kaynaklı yargılanmadılar” dedi.

Encu, KHK ile kapatılan Roboski İçin Adalet ve Yeryüzü İçin Barış Derneği (Roboski-Der) Başkanı Veli Encu’nun bir süre önce tutuklanmasına da değindi:

“Bugün burada konuşması gereken Veli Encu’ydu. Bir mektup yazmıştı. Onun adına da hoş geldiniz diyorum. Daha önce yaptığı eleştirilerinin halen devam ettiğini ve Roboski Davası’nın yerde kalmasını istemiyor.”

Encu, son olarak Roboskili ailelerin siyah renk yerine renkli ve beyaz elbiseler giyene kadar mücadelelerinin süreceğini vurguladı.

‘Adalet gelene kadar direneceğiz’

Gülistan Kılıç Koçyiğit 8 yıl geçmesine rağmen söz kurmanın zor olduğunu ve Roboski’nin acısını anlatmaya cümlelerin yetmediğini dile getirirken, Leyla Güven ise “Biz Roboskili ailelerden özür diliyoruz. Şimdiye kadar davamızı iyi yürütemedik” dedi.

Son olarak konuşan Sezai Temelli katliamda hayatını kaybedenleri anarak, “Acımız aynı şekilde sürüyor. Buraya, bu topraklara bir kez daha adalet gelene kadar direnmeye devam ediyoruz” diye vurguladı.

Temelli, “Bu katliamın hesabını vermeyenler, bundan kaçanlar, Ankara’nın karanlık dehlizlerinde gizlemeye çalışanlar, bilsinler ki Roboski başta olmak üzere bütün katliamların hesabı sorulacaktır” diye de ekledi.

Konuşmaların ardından mezarlara karanfiller bırakılmasıyla anma son buldu.

Öte yandan Roboski İçin Adalet Girişimi, bugün Ankara İnsan Hakları Derneği (İHD) önünde bir araya gelecek.

Buradaki basın açıklamasının ardından ise Mülkiyeliler Birliği Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda söyleşi ve belgesel gösterimi düzenlenecek.

HDP milletvekilleri Abdullah Koç ve Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen ve eski TİHV Başkanı Yavuz Önen’in konuşmacı olarak katılacağı söyleşinin ardından Ümit Kıvanç’ın “Roboski İçin Bir Film” adlı belgeseli gösterilecek.


Roboski, sözün bittiği yer olmalıydı – Cengizhan Kaptan


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Somali'de bombalı saldırı: En az 76 kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Diyarbakır'da polis aracının ezdiği Cihan Can yaşamını yitirdi