Ana SayfaGüncelRusya ve Türkiye, Libya’da ‘çözüme ortak katkı sunma’ konusunda anlaştı

Rusya ve Türkiye, Libya’da ‘çözüme ortak katkı sunma’ konusunda anlaştı

HABER MERKEZİ – Moskova, dün bir araya gelen Rusya ve Türkiye heyetlerinin Libya’daki krizin çözülmesi için ortak katkı sunma konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

Türkiye ve Rusya hükümetlerinin yetkilileri, dün Moskova’da bir araya geldi.

Görüşmede Rusya heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Türkiye heyetine ise mevkidaşı Sedat Önal başkanlık etti.

Libya gündemli görüşmeye ilişkin Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

Açıklamada “Tarafların, yapılan görüş alışverişi sonucunda Libya’daki krizin en kısa sürede çözümü için katkı sunulması da dahil olmak üzere, Libya sorunuyla ilgili temasların devamı konusunda anlaşma sağladığı” kaydedildi.

Ankara’dan görüşmeye ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

Libya’da ikili hükümet

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Rusya, Fransa, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Türkiye-Libya askeri işbirliği mutabakatı Meclis’ten geçmişti

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”, 21 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.

Mutabakat Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirmişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Libya hükümetinden talep gelmesi durumunda asker gönderilebileceğini” belirtmişti.

Ayrıca Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Türkiye arasında ayrıca “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” da imzalanmıştı.

Bu mutabakat da başta Yunanistan ve Güney Kıbrıs olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinin ve ABD’nin tepkisini çekmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ceren Özdemir'i öldüren Özgür Arduç'a 'cezai ehliyeti tam' raporu
Sonraki Haber
Kanal İstanbul'un ÇED raporu askıda: 10 gün içinde itiraz edebilirsiniz, nasıl mı?