Ana SayfaEkolojiRüzgar etkisi: İstanbul Havalimanı’nda uçaklar iniş ve kalkışta zorlanıyor

Rüzgar etkisi: İstanbul Havalimanı’nda uçaklar iniş ve kalkışta zorlanıyor

HABER MERKEZİ – Fırtına nedeniyle İstanbul Havalimanı’nda bazı uçaklar iniş yapamazken, havalimanının körüklerinde yırtıklar oluştu, bazı konteynerler de yerinden fırladı.

İstanbul’da etkili olan fırtına deniz taşımacılığının yanı sıra hava taşımacılığını da etkiliyor.

Saatte 65 kilometreye kadar ulaşan rüzgardan en çok etkilenen yer ise İstanbul Havalimanı.

Havacılık haber sitesi Airporthaber’un aktardığına göre İstanbul Havalimanı’na inecek uçaklar iniş yapmakta zorlanıyor.

Marmara bölgesi üzerinde tur atmak zorunda kalan bazı uçakların iniş yapmayı denediği ancak şiddetli rüzgar nedeniyle pas geçmek zorunda kaldıkları belirtiliyor.

İstanbul Havalimanı’ndan kalkış yapacak uçakların da ortalama yarım saatlik gecikmelerle havalanabildiği gelen bilgiler arasında.

Dünyadan havacılık verilerini sunan flightradar24 sitesine göre İstanbul Havalimanı bugün dünyada en fazla rötarın yaşandığı 5. havalimanı oldu.

Sert rüzgar nedeniyle bazo körüklerde yırtıklar oluştu / Fotoğraf: airporthaber

Öte yandan sert rüzgar nedeniyle İstanbul Havalimanı’ndaki körüklerde yırtıklar oluşurken, konteynerler de yerlerinden fırladı.

Uzmanlar geçtiğimiz aylarda uyarmıştı

İstanbul Havalimanı’na inmeye çalışan uçaklar daha önce de havada tur atmak zorunda kalmış, sıra bekleyerek iniş yapabilmişti.

Bunun nedeninin şiddetli rüzgar olduğu bildirilirken, uzmanlar uçakların iniş ve kalkışta rüzgarı önden alma zorunluluğuna vurgu yaparak, yeni havalimanının yerinin yanlış olduğuna dikkat çekmişti.

Kaptan Pilot Bahadır Altan Mayıs ayında yaşanan bu sorun üzerine yaptığı değerlendirmede, “Rüzgar nedeniyle yaşananlar aslında bir uyarı oldu” demiş ve kış için ikazlarda bulunmuştu.

“Rüzgar nedeniyle yaşananlar sadece bir uyarıydı, yeni havalimanı kışa hazır değil” uyarısını başka uzmanlar da yinelemişti.

O dönem Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, “Yeni havaalanında mevsim geçişlerinde olumsuzluklar yaşanabilir” demişti.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ise Turhan’ın yanıtını “havalimanının yeri konusunda şüpheleri doğrulayan açıklamalar” diye tanımlamıştı.

İlgezdi, “uzmanların İstanbul Havalimanı’nın yeri konusunda yetkilileri sürekli uyardığını anımsatarak, iniş ve kalkışlarda yaşanan sıkıntıların tesadüf olmadığını” söylemişti.




Önceki Haber
CHP: Libya tezkeresine olumsuz bakıyoruz
Sonraki Haber
Türkiye Yayıncılar Birliği: Yeni sansür kurulu, Aile Bakanlığı