Ana SayfaGüncelSakarya’daki ırkçı saldırı: Valilik açıklaması çürütüldü, sanığa müebbet hapis

Sakarya’daki ırkçı saldırı: Valilik açıklaması çürütüldü, sanığa müebbet hapis

HABER MERKEZİ – Sakarya’da Kürtçe konuştukları için Kadir Sakçı’yı öldüren, oğlu Burhan Sakçı’yı da ağır yaralayan sanık Hikmet Usta’ya müebbet hapis cezası verildi. Kararda indirime gidilmezken, HDP Sakarya Valiliği’nin olayın akabinde yaptığı “olayın etnik bir temeli bulunmuyor” açıklamasını hatırlattı ve savcılığın mütalaası ile bu açıklamanın çürütüldüğünü belirtti. Avukatlar ise “Umarız ki bu ceza tüm ırkçı saldırılar açısından caydırıcı olur” dedi.

Sakarya’da Kürtçe konuştukları gerekçesiyle Kadir Sakçı’yı öldüren ve oğlu Burhan Sakçı’yı ağır yaralayan sanık Hikmet Usta’nın yargılandığı davanın duruşması Sakarya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Usta’ya cinayet dolayısıyla müebbet, ağır yaralamadan dolayı 15 yıl, silah bulundurma suçundan da 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Verilen cezaların hiçbirinde indirim uygulanmadı.

Ayrıca mahkeme Usta’nın kaçmasına yardımcı olduğu için Recep Eş adlı kişiye de 5 ay hapis cezası verdi.

HDP konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, partinin ilk günden itibaren işlenen cinayetin nefret suçu ve ırkçılık kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiğini hatırlattı.

Hükmün de bu temelde kurulmasını talep ettiğini belirten HDP, ilk günden itibaren başta Sakarya Valisi olmak üzere mülki idare amirleri tarafından olayın üstünün örtülmeye çalışıldığını kaydetti.

Yaşanan saldırının hemen ardından Sakarya Valiliği tarafından yapılan “Olayın etnik bir temeli bulunmuyor” açıklamasının anımsatıldığı HDP açıklamasında, savcılığın mütalaasında saldırganın baba ve oğul Sakçılara “Suriyeli misiniz?” sorusunu yönelttiği bilgisine yer vermesiyle valiliğin bu açıklamasının çürütüldüğü belirtildi.

Avukatların değerlendirmelerine de yer verilen açıklamada, onların “olayın üstünün örtülme çabalarına rağmen bu katliamın ırkçılık temelinde gerçekleştiğinin ortaya çıktığını söylediği” aktarıldı.

Öte yandan davayı takip eden Özgürlükçü Hukuklar Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, “Umarız ki bu ceza tüm ırkçı saldırılar açısından caydırıcı olur” açıklamasında bulundu.

Ne olmuştu?

Sakarya’nın Hendek ilçesinde “Kürt müsünüz?” sorusuna “Evet” cevabını veren baba ve oğul Şakçı 2018 yılının Aralık ayında saldırıya uğramıştı.

Baba ve oğula “Kürt müsünüz, Suriyeli mi?” diye soran Hikmet Usta, “Evet, Kürdüz” yanıtını alınca, “Zaten sizi sevmiyorum” diyerek ateş açmıştı.

Kadir Şakçı hayatını kaybederken oğlu Burkan Şakçı ağır yaralanmıştı.

Saldırgan savunmasında “Sarhoşum” iddiasında bulunurken, Sakarya Valiliği de saldırgan için “alkollü ve pek çok suçtan sabıkası bulunuyor” diyerek olayın “küfürlü konuşma” üzerine çıktığını savunmuştu.

Valilik açıklamasında, “Meydana gelen cinayet olayının sebebinin çarpıtılarak ‘etnik bir nedenden kaynaklanmış gibi algı yaratılmaya çalışılmasının’ gerçekle hiçbir alakası yoktur” ifadesi yer almıştı.

HDP ise yaşananları “Irkçı saldırı” olarak nitelemiş ve yaşananlardan iktidarı sorumlu tutmuştu.

Previous post
Grup Yorum'un Adana konserine de yasak
Next post
Tahir Elçi Vakfı 'Kürt Meselesi' paneli düzenliyor