Ana SayfaDünyaSınır Tanımayan Gazeteciler: 2019’da 49 gazeteci öldürüldü

Sınır Tanımayan Gazeteciler: 2019’da 49 gazeteci öldürüldü

HABER MERKEZİ – Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütüne göre 2019’da dünya çapında 49 gazeteci öldürüldü, en fazla gazeteci tutuklayan ülke ise Çin.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün verilerine göre 2019 yılında dünya çapında 49 gazeteci, mesleki sebeplerden dolayı öldürüldü.

RSF’nin bugün açıklanan yıllık raporunda, bu sayının son 16 yılın en düşük rakamı olduğu belirtildi.

DW Türkçe’nin aktardığı raporda, özellikle Suriye, Yemen ve Afganistan gibi zaman zaman yoğun çatışmaların yaşandığı yerlerde, daha önceki yıllara kıyasla daha az gazeteci ölümleri saptandığı bildirildi.

RSF’nin 2017 ve 2018 yılları için hazırladığı raporlarda öldürülen gazeteci sayısı ortalama 80 olarak açıklanmıştı.

Ancak raporda, öldürülen gazeteci sayının azalmış olmasının, bazı ülkelerde gazetecilik yapmanın halen çok tehlikeli olduğu gerçeğini değiştirmediği de vurgulandı.

Gazetecilik mesleğini icra etmenin en riskli olduğu ülkelerin başında Meksika, Suriye, Afganistan, Pakistan ve Somali geliyor.

Rapora göre ayrıca, dünya çapında halihazırda 57 gazeteci ve medya çalışanı kaçırılmış durumda.

En fazla tutuklu gazeteci Çin’de

RSF’nin raporuna göre dünya çapında, 2019 yılı içinde 389 gazeteci ve medya çalışanı yaptığı işten dolayı hapis cezasına çarptırıldı.

120 gazetecinin cezaevine girdiği Çin’in, bu alandaki rakamı “daha önce görülmemiş seviyelere” çıkardığı ifade edildi.

Gazetecileri, yaptıkları işlerden dolayı tutuklayarak cezaevine gönderen ülkeler sırasında Çin’i, 34 gazeteci ile Mısır, 32 gazeteci ile Suudi Arabistan, 26 gazeteci ile Suriye ve 25 gazeteci ile Türkiye de izliyor.

Geçtiğimiz günlerde 2019 yılı raporunu açıklayan Gazetecileri Koruma Komitesi’ne (CPJ) göre ise Türkiye, dünyada tutuklu gazetecilerin sayısının en yüksek olduğu ikinci ülke konumunda.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) de Türkiye’de 120’den fazla gazetecinin cezaevinde bulunduğunu, bunun ise ‘dünya rekoru’ olduğunu açıklamıştı.

Previous post
Antalya'da 16 yaşındaki çocuğu vuran kişi tutuklandı
Next post
Bitlis'te 46 köy ve mezrada sokağa çıkma yasağı