Ana SayfaEkolojiSinop halkı, ÇED toplantısına alınmadı: ‘Bu toplantı gayrimeşrudur’

Sinop halkı, ÇED toplantısına alınmadı: ‘Bu toplantı gayrimeşrudur’

HABER MERKEZİ – Sinop Nükleer Güç Santrali projesi için bugün yapılan değerlendirme toplantısına alınmayan Nükleer Karşıtı Platform Bileşeni Temsilcileri, bir basın açıklaması düzenledi. Toplantıda konuşan Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, halkın toplantıya süreci oldubittiye getirmek için alınmadığını belirtti ve ekledi: “Bu toplantı gayrimeşrudur.”

Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşeni Temsilcileri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nun (İDK) Sinop Nükleer Santral Projesi Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu gündemiyle, 10 Aralık’ta düzenlediği toplantı için Ankara’da bir araya geldi.

NKP, Sinop halkının görüşleri alınmadan toplantının düzenleniyor olması ve il dışından gelip katılmak isteyenlerin salona alınmamasına tepki gösterdi.

Ankara’da gerçekleştirilen İDK toplantının ilk bölümünde NKP Sinop Sözcüsü Zeki Karataş, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman katıldı.

Toplantıda söz alan Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, halkı bilgilendirme toplantısına Sinopluların alınmadığını hatırlatarak, “Sinop halkı bilgilendirilmeden böyle bir toplantı yapılamaz” dedi.

Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu Toplantısı’nın ikinci bölümünde ise komisyon üyelerinin dışında NKP Yürütme Kurulu adına sadece NKP Sinop Temsilcisi Zeki Karataş’ın ve Milletvekilleri ile Sinop Belediye Başkanlarının katılımına izin verilirken, diğer NKP Bileşenleri Temsilcileri’nin salona girmesine izin verilmedi.

Katılımının engellenmesinin protesto edildiği toplantıda, toplu halde salon terk edilerek tepki gösterildi.

EMO’da toplantı

Bunun üzerine EMO Genel Merkezi’nde toplanan NKP Bileşenleri Temsilcileri bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya; NKP Yürütme Kurulu adına Erhan Karaçay, EMO Yönetim Kurulu Yazmanı İbrahim Saral, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, CHP Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Barış Karadeniz, HDP Milletvekili Murat Çepni, Prof. Dr. Aziz Konukman, Mersin NKP Sözcüsü Aycan Özkan ve Sinop NKP Sözcüsü Zeki Karataş katıldı.

‘Sinop’un ve Sinopluların yaşam hakkı ellerinden alınıyor’

Toplantıda ilk olarak söz alan Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, “Halkın tamamının geleceğini ilgilendiren bir toplantıya halk değil de halkı temsilen sadece Sinop Belediye Başkanı’nın çağrılması sürecin bir oldubittiye getirildiğini gösteriyor” dedi.

“Sinop’un ve Sinopluların yaşam hakları ellerinden alınıyor” diyen Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sinop halkının davetli olmadığı toplantıda salonun hükümetin bürokratları ve işbirlikçileri ile doldurulduğunu gördük. Amaçları Sinop halkının sesini kısmak. Bizler bugün düzenlenen toplantının bir benzerini daha önce yaşadığımız için bu kez hazırlıklıydık. Salonda yerlerimizi aldık ve tarihin yeniden tekerrür ettiğini gördük. Bu toplantıyı gayrimeşru sayıyoruz.”

‘Nükleer ve termik santraller ölümdür’

Sonrasında konuşan HDP Milletvekili Murat Çepni ise halktan izole alanlarda, lobilerle kapalı kapılar ardında gizli kapaklı düzenlenen toplantıları kabul etmediğini belirterek, ülkeyi bir ‘zehir deposu’na benzetti.

Halkın, siyasi iktidarın uyguladığı zehir politikası karşı karşıya kaldığını ifade eden Çepni, İzmir Gaziemir’deki nükleer atıklara dikkat çekti.

“İnsana, doğaya karşı bir siyasi iktidar ile karşı karşıyayız. Halkın ‘hayır’ dediği, bir avuç lobinin siyaseti halkın tepkisiyle mutlaka başarısız olacak. Buna asla izin vermeyeceğiz. Siyasi iktidar enerji ihtiyacını gerekçe göstererek nükleer santral kurma girişiminde bulunuyor.
İktidarın enerji politikaları gerçekçi değil. Ülkemizin enerjiye ihtiyacı yoktur. Nükleer santrallerin ve termik santrallerin ölüm olduğunu biliyoruz. Siyasi iktidarın enerji politikalarına karşıyız.”
Previous post
Kaçak maden ocağında iş cinayeti: Afganistanlı işçi yaşamını yitirdi, işveren serbest
Next post
Yıldızlı şapka suç sayıldı: Üniversite öğrencisine 9 yıl 9 ay hapis