Ana SayfaToplumsal CinsiyetSoylu’nun temennisi: Kadınlar tek söz söylemeden sadece dans etsin

Soylu’nun temennisi: Kadınlar tek söz söylemeden sadece dans etsin

HABER MERKEZİ – Kadıköy’deki danslı protestoya müdahale ve kadınların gözaltına alınmasına ilişkin konuşan İçişleri Bakanı Soylu, kadınların sadece dans etmesini istedi, “Devlete, polise ve hâkime ‘katil’, ‘tecavüzcü’ demeselerdi. İzin alınan bu gösteride bu sözlere izin vermemiz mümkün değil” dedi.

Erkek şiddetini İstanbul Kadıköy’de tüm dünyaya Şili’den yayılan bir dans biçimi ile protesto etmek isteyen kadınlara polis müdahalesine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan savunma geldi.

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, kadınların eylemiyle ilgili yazısında Soylu’dan gelen cevaba yer verdi.

Soylu ise bu cevabında protestocu kadınlarla ilgili olarak “Keşke sadece dans etselerdi. Devlete, polise ve hâkime ‘katil’, ‘tecavüzcü’ demeselerdi. İzin alınan bu gösteride bu sözlere izin vermemiz mümkün değildir” diyor.

Yani Soylu, kadınların danslı eylemini asıl önemli kılan sözlerin söylenmemesini istiyor.

Las Tesis dansı ve Kadıköy’deki saldırı

Şili’de kadınlar, erkek şiddetini ve cinsel saldırıları 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde dans ederek protesto etmişti.

Kadınların buradaki danslı protestosu tüm dünyaya dalga dalga yayıldı.

Bu dans esnasında kadınlar, “Suç bende değil her nerdeysem, ne giydiysem suç bende değil. Tecavüzcü sensin, öldüren sensin; polisler, hâkimler, devlet ve başkan…” sözlerini dillendiriyor.

Kadıköy’de bu sözler eşliğinde dans eden kadınlar erkek şiddetini protesto etmek isterken polis müdahalesiyle gözaltına alınmıştı.

Kadınlar, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “Cumhurbaşkannına hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılamak” iddialarıyla suçlanmıştı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ile Nisa Kör, Seda Elhan Barbaros, Ayşen Ece Kavas, Yaprak Okatalı ve Sevda Yeniköylü, 9 Aralık’ta “adli kontrol” ile serbest bırakılmıştı.

Previous post
Türkiye, Filistinli siyasetçi Dahlan'ı 'arananlar listesi'ne ekledi
Next post
Geminid meteor yağmuru bu haftasonu gözlenebilecek