Ana SayfaEkolojiSur’daki yasak 5. yılında: Yıkımın ardından ‘bazalt makyajlı’, cezaevi benzeri yapılar

Sur’daki yasak 5. yılında: Yıkımın ardından ‘bazalt makyajlı’, cezaevi benzeri yapılar

HABER MERKEZİ – Sur’un 6 mahallesindeki yasak 4 yılı geride bıraktı. Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, yasakla beraber Sur’daki “dönüşüme” dair yaptığı bilgilendirmede tarihi ilçeye ‘bazalt makyajlı betonarme yapılar’ yapıldığına dair görüntüler paylaştı. Oda’dan yapılan açıklamada söz konusu projelerin, proje çizme ehliyeti olmayan bir mimar tarafından hazırlandığı da duyuruldu.

2 Aralık 2015 tarihinde Diyarbakır merkez Sur ilçesinin Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” 4. yılını tamamladı. Yani yasakta 5. yıla adım atıldı.

Bu süre zarfında ilçenin söz konusu mahallelerinde acele kamulaştırma kararları ile kentsel SİT alanlarına girildi, Mimarlar Odası’nın verilerine göre 250 tescile değer tarihi yapı yıkıldı, evlerin yıkılması nedeniyle binlerce Surlu yerinden oldu.

Bugün bir açıklama yapan Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, tüm bunların yanında Diyarbakır’ın yerel malzemesi olan bazalt taşları yerine ‘bazalt makyajlı villaların yapımına’ da dikkat çekerek, “Sur’un inşa macerasının tarihi bir yıkım ve hatta insanlık suçu” olduğunu ifade etti.

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi yönetim kurulunca yapılan açıklamada, bu suçlara karşı Mimarlar Odası ve TMMOB’un hukuk mücadelesi verdiği ancak cezasızlık durumu nedeniyle yıkımın ‘adeta meşrulaştığı’ kaydedildi.

Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Şerefhan Aydın tarafından yapılan açıklamada, Sur’da yapılan yeni evlerin cezaevi mimarisini anımsattığı da belirtildi.

Aydın, Sur içerisinde periyodik olarak yaptıkları incelemelerde Fatihpaşa, Hasırlı ve Dabanoğlu mahallelerinde yapılan 181 adet ‘bazalt makyajlı’ yapının, yapı ruhsatı alım sürecinde usulsüzlük yapıldığının tespit edildiğini de aktardı.

Projelerin, proje çizme ehliyeti olmayan bir mimar tarafından hazırlandığına dikkat çeken Aydın, “Bu projeler ilgili kurum tarafından incelenip onaylanmıştır. Yani kurum bu usulsüzlüğe onay vermiştir” dedi.

Açıklamada mimarın kim olduğuna dair bir bilgi verilmedi.

Ayrıca Sur’a dönük açılan bir davanın mahkemece keyfi bir şekilde “ötelendiği” belirtilirken, “Hukuk bu şekilde ayaklar altına alınamaz, mahkemeler kamu yararına olmayan kararlar alamaz ve insanların adalete olan güven duygusunu bu şekilde tahrip edemezler” denildi.

Sur’un yıkımı

Sur ilçesinin Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” tam 4 yıldır aralıksız devam ediyor.

Bu yasak, dünya tarihinin ‘en uzun süren sokağa çıkma yasağı’ olma özelliği taşıyor.

98 gün süren çatışmalardan sonra dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala, 10 Mart 2016 tarihinde “Sur’da operasyonlar bitti” açıklaması yapmıştı. Ancak çatışmalar sonlanmasına rağmen ilçedeki bazı mahallelerde yasak bitmiş değil.

Fotoğraf: Reuters

Yasaklar sürerken 25 Mart 2016 tarihinde, Bakanlar Kurulu Sur ilçesinin tamamı için “acele kamulaştırma kararı” aldı. Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Böylece Sur’un 15 mahallesinde bulunan toplam 368 adadaki 6 bin 300 parseli kamulaştırıldı, sağlam kalan binalar da iş makineleriyle yıkıldı.

Ayrıca tarihi kentte farklı inançlara ait kiliseler, camiler, konaklar, hamamlar gibi binlerce tarihi yapı da bu yasaya dayandırılarak yok edildi.

Ayakta kalan bir kaç bina ise polisler ve özel timler tarafından karakola dönüştürüldü.

Previous post
İki ilde HDP'ye operasyon: 18 siyasetçi tutuklandı
Next post
Erdoğan Aydın: Kayyum politikası sömürge muamelesi yapmaktır