Ana SayfaGüncelTahir Elçi çalışmasını başlatmıştı: ‘Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğü’ tamamlandı

Tahir Elçi çalışmasını başlatmıştı: ‘Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğü’ tamamlandı

HABER MERKEZİ – Öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin çalışmasını başlattığı “Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğü”, Diyarbakır Barosu ve Mezopotamya Vakfı tarafından tamamlandı.

4 yıl önce öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin başlattığı ve yarım kalan “Kürtçe Hukuk Terimleri Sözlüğü” tamamlanarak, hukukçulara tanıtıldı.

Diyarbakır Barosu ve Mezopotamya Vakfı tarafından tamamlanan sözlüğün tanıtımı, Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısında konuşan Mezopotamya Vakfı Mütevelli Kurulu Başkanı Selim Ölçer, 2013’te kurulan vakfın kuruluş amacının üniversite açmak olduğunu, ancak siyasal konjonktürün değişmesiyle akademik çalışmalara yöneldiklerini söyledi.

Ölçer, aradan geçen 5 yılın ardından Kürtçe çalışmalarının kitaplarla ortaya çıktığını ifade etti.

“Akademik çalışmalarımızın sonuçlarını bugün alıyoruz. Onlardan birisi Kürtçe deyimlerin doğru yazılışı kitabı. Biri de hukuk kitabı. Tahir Elçi ,Yönetim Kurulu Başkanımızla birlikte bunun kararını verdiler ve çalışmalarına başladılar. Çalışmalar bugüne kadar geldi ve sözlük çıktı. Bu sözlükle gurur duyuyoruz.”

Ardından konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ise sözlüğe dair şunları söyledi:

“Tahir Elçi ve Mezopotamya Vakfı 4 yıl önce bu çalışmanın kararını aldı. Alınan kararın ardından 20 kişilik bir Hukuk Komisyonu kuruldu. Bu komisyonda dil bilimci, hukukçu ve araştırmacılardan oluştu. Sözlük 5 dilden oluştuğu için daha çok dilbilimcilere yer verildi. Büyük bir fedakarlıkla yapılan çalışmaların ardından sözlük hazırlandı.”
Kürtçenin uzun yıllar yasaklanması sonucu gelişmesi ağır darbe aldı. Hayatın birçok alanında geri kaldı. Bunlardan biri de hukuk alanıydı. Bu alanda kendimizi sorumlu hissettik, küçük de olsa bir adım attık ve bu sözlüğü hazırladık. Bu çalışmanın yeni, güçlü çalışmalara önayak olmasını umut ediyoruz. Biz bu sözlüğü Tahir Elçi’ye armağan ediyoruz. Bu, onun bir hayaliydi.”

Sözlük 218 sayfa ve iki bölümden oluşuyor.

Birinci bölümde Kürtçe hukuki terimlerin yine Kürtçe açıklamaları var. Bu bölümde ulusal ve ulusalararası hukukta kullanılan birçok terim yer alıyor.

İkinci bölümde ise Hukuk terimlerinin Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Arapça ve Farsça karşılıkları bulunuyor.


Haberde MA ve Amerika’nın Sesi’nden yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Polis engelledi, HDP'nin Eskişehir'deki kongresi sokakta yapıldı
Sonraki Haber
Karınca’nın vizyon seçkisinde bu hafta: 'Little Joe' ve 'Lara'