Ana SayfaDünyaTaliban Afganistan’da geçici ateşkesi kabul etti

Taliban Afganistan’da geçici ateşkesi kabul etti

HABER MERKEZİ – Taliban örgütünün üst yönetimi olarak bilinen Şura Konseyi, Afganistan genelinde geçici ateşkesi kabul ettiklerini duyurdu.

Taliban, Afganistan genelinde geçici ateşkesi kabul ettiklerini duyurdu.

AP haber ajansı söz konusu ateşkesin Taliban örgütünün üst yönetimi olarak bilinen Şura Konseyi tarafından alındığını aktardı.

Haberde, ateşkesin ABD ile bir barış anlaşması imzalamasına imkan tanımak amacıyla kabul edildiği belirtildi.

Taliban’ın kabul ettiği ateşkesin kaç gün süreceği konusunda açıklama yapılmazken, örgüte yakın isimler, bir hafta ile 10 gün olmasını öngördüklerini bildirdi.

Bu arada Kabil hükümeti, dün (29 Aralık) Taliban ile en kısa zamanda barış görüşmelerine başlamak için ateşkes istediğini duyurmuştu.

Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Server Daniş, Kabil’de katıldığı bir törende yaptığı konuşmada, Taliban ile Afganistan hükümeti arasında barış görüşmelerinin en kısa zamanda başlamasını istediklerini söylemişti.

ABD-Taliban görüşmeleri

ABD ile Taliban arasındaki barış görüşmeleri, uzun süre devam etmiş ancak Taliban’ın geçtiğimiz Eylül ayında başkent Kabil’de düzenlediği saldırıda bir ABD askerinin hayatını kaybetmesinin ardından kesilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Camp David’de Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ve Taliban liderleriyle düzenlenecek olan gizli görüşmeyi de iptal etmişti.

Afganistan’daki Taliban örgütünün başmüzakerecisi Şir Muhammed Abbas Stanikzay aylardır süren müzakereleri anlaşmaya varmak üzereyken durduran Trump’a görüşmelere devam etmek isterse “kapılarının açık olduğunu” duyurmuştu.

28 Kasım’da Şükran Günü sebebiyle Afganistan’a bir ziyaret gerçekleştiren ABD Başkanı Trump, Taliban ile barış görüşmelerine yeniden başlanıldığını duyurmuştu.

Washington ile Taliban arasında barış anlaşması imzalanması, ABD’nin bu ülkedeki askerlerini kademeli olarak çekmesini anlamına geliyor.

Trump, 2016’daki seçim kampanyası sırasında Afganistan’daki savaşa son vermeyi vadetmişti.

Ancak daha sonra askerlerin tamamını geri çekmek yerine, asker sayısını 8 bin 600’e indirmek istediğini açıklamıştı. Şu an Afganistan’da yaklaşık 12 bin ABD askeri var.


Karınca, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Murat İde’ye saldırı: Gözaltına alınan altı kişi serbest
Sonraki Haber
Sinan Aygün CHP’den istifa etti