Ana SayfaDünyaTersinden dayanışma: Yunanistan’da mülteciler ellerindeki tıbbi imkanları sağlık ocağına bağışladı

Tersinden dayanışma: Yunanistan’da mülteciler ellerindeki tıbbi imkanları sağlık ocağına bağışladı

ATİNA- Mültecilerle Yunanistan halkı arasında alışılagelmişin dışında bir dayanışma örneği yaşandı. ‘Mülteciler için dayanışma’ pratiği bu kez yerini ‘mültecilerin dayanışması’ pratiğine bıraktı. Lavrio kentinde yaşayan Kürt mülteciler, tıbbi malzemeler ve medikal cihazlardan oluşan imkanlarını, tüm kent halkının yararlanması için kendilerine yıllardır ücretsiz sağlık hizmeti veren sağlık ocağına bağışladı.


Haber: Çağdaş Kaplan


Yunanistan’ın Lavrio kentinde önceki gün dikkat çekici bir dayanışma örneği yaşandı.

Uzun yıllardır Kürt ve Türkiyeli politik mültecilere ev sahipliği yapan Lavrio’da dayanışma bu kez tersinden yaşandı.

Lavrio Kampı’nda yaşayan Kürt mülteciler kısıtlı imkanlarına rağmen, hem yıllardır ırkçılık karşıtı duruşu ile mültecilere ev sahipliği yapan Lavrio halkına teşekkür etmek hem de tüm halkın imkanlardan eşit yararlanabilmesi için uluslararası dayanışma grubu Konvoy Solidaire’nin kampa gönderdiği tibbi ve medikal malzemeleri kentin sağlık ocağıyla paylaştı.

Sağlık ocağının ihtiyaçlarını tespit eden Lavrio Kampı’nda yaşayan mülteciler, 11 akülü tekerlekli sandalye, 4 hasta yatağı, 3 muayene koltuğu, 15 kol değneği, 15 yürüme yardımcısı aparat, ilaç gibi çok sayıda tıbbi ve medikal malzemeyi sağlık ocağına bağışladı.

Ayrıca aynı gün mülteciler tarafından kent merkezinde dayanışma mutfağı kurularak kent sakinlerine yemek sunuldu.

‘Yaraları halklar sarar’

Tıbbi ve medikal cihazların paylaşımı sırasında önemli diyaloglar yaşandı ve halkların dayanışmasına dikkat çekildi.

Mültecileri kapıda karşılayan sağlık ocağı hekimi Theologos Zagkalis, durum karşısında duygulandığını söyledi.

Kürt halkının büyük bedeller ödeyerek var olma mücadelesi içerisinde olduğunu belirten doktor Zagkalis, bu mücadelede birçok insanın topraklarını terk etmek zorunda bırakıldığını belirtti.

Geçmişte Yunanistan halkının da benzer acıları yaşadığını hatırlatan Zagkalis, sergilenen dayanışmanın önemine dikkat çekti:

“Bizler acılarına ortak olmaya çalışıp Kürt mültecilerle dayanışmaya hazırız. Kürt mültecilerin bugün sağlık ocağımıza yapmış olduğu bağış gerçekten etkileyici. Biz bu bağışı devlet kurumlarından beklerken bugün imkanları sınırlı olan mültecilerden gördük. Bu da bize tarihin verdiği bir ders. Tüm savaşlarda aslında insanların yaralarını saran devletler değil dayanışma içinde olan halklardır.”

Sağlık ocağının başhemşiresi ise sağlık hizmetinin tüm insanlık için eşit olması gerektiğini vurgulayarak, “Tüm insanlığa sağlık diliyoruz. Sağlık hizmeti dil, din, ırk tanımaz ve bizler de her zaman buna göre hareket edip, tüm insanlara sağlık hizmeti sunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kürt mültecilerin organize ettiği dayanışma ile ilgili gazetemize konuşan Atina Kürdistan Kültür Merkezi’nden Berçem Mordeniz de Lavrio halkının 1980’lerden bu yana Kürt mültecilerle gösterdiği dayanışmaya dikkat çekti.

Mordeniz, Lavrio halkının farklı düşüncelere, inançlara, kültürlere açık bir halk olduğunu söyledi.

Lavrio kentinin politik tarihine de değinen Mordeniz, şunları anlattı:

“Lavrio kenti bir anne heykeliyle meşhurdur. ‘Gözleyen anne’ isimli bu heykel, cunta döneminde binlerce komünistin hapsedildiği ve katledildiği Makroniso Adası’na gönderilmiş oğullarının arkasından hasretle bakan bir anneyi tasvir eder. Lavrio halkının mültecilere kapısını açıp onlarla aynı ekmeği bölüşmesi ve hayatı paylaşmasının bu tarihsellikle bağı vardır.”

Lavrio Kampı’na 2017 yılında Yunanistan Kızılhaçı tarafından yapılan yardımlar kesildiğinde de dayanışmaya ilk gelenlerin Lavrio halkı olduğunu belirten Mordeniz, Lavrioluların kampın yeniden yasal statü kazanması için binlerce imza topladığını hatırlattı.

‘Tek silah dayanışma’

Sağlık ocağının da kampa sosyal yardımların kesilmesine rağmen Kürt mültecilere sağlık hizmeti vermeye devam ettiğine değinen Mordeniz, dayanışmanın önemine dikkat çerekek şunları söyledi:

“Bugün bizler de bu dayanışmayı ortaklaştırmak istedik ve uluslararası dayanışma gruplarınin bizlere teslim ettiği tıbbi ve medikal malzemelerden oluşan imkanlarımızı sağlık ocağıyla paylaştık. Umarız ırkçılığın ve iktidarların göçmen karşıtı politikaları yükselttiği bu günlerde Lavrio’da hayatın dayanışmayla paylaşılması bir örnek olur. Halkların tek silahı dayanışmadır.”

1980’li yılların başında açılan Lavrio Kampı o tarihten bu yana binlerce Kürt ve Türkiyeli politik sürgüne ev sahipliği yaptı.

Türkiye’nin yıllardır hedefinde olan ve kapatılması için girişimlerde bulunduğu kampa 2017 yılında Yunanistan Kızılhaçı’nın sosyal yardımları kesildi.

Şu an öz yönetim ve uluslarası dayanışma ile sürdürülen kamp son yıllarda Rojavalı yüzlerce aileyi ağırladı.

Kampta hala aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce Kürt mülteci yaşıyor.

Previous post
Medeni Yıldırım davası: ATK'den talep edilen bilirkişi raporu hazırlanmamış
Next post
Batman’da Ezidilere saldırı: İki kişi yaralandı, gözaltılar var