Ana SayfaGüncelTezkere Meclis’te: Erdoğan bir yıllığına Libya’ya asker göndermeyi talep etti

Tezkere Meclis’te: Erdoğan bir yıllığına Libya’ya asker göndermeyi talep etti

HABER MERKEZİ – Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Meclis’e sunuldu. TBMM Genel Kurulu, 2 Ocak Perşembe günü olağanüstü toplanacak. Ana muhalefet partisi CHP ile HDP Libya tezkeresine karşı, MHP ise tezkereyi destekliyor.

Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’ye gönderdiği tezkerede Meclis’ten Libya’ya bir yıllığına asker gönderilmesine izin vermesini talep ediyor.

“Türkiye’nin milli çıkarlarına yönelik her türlü tehdit ve güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü tedbiri almak, Libya’daki gayrimeşru silahlı gruplar ile terör örgütleri tarafından Türkiye’nin Libya’daki menfaatlerine karşı yöneltilecek saldırıları bertaraf etmek, kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğin idame ettirilmesini sağlamak, Libya halkının ihtiyacı olan insani yardımları ulaştırmak, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından talep edilen desteği sağlamak, bu süreç sonrasında meydana gelebilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde Türkiye sınırları dışında harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesini, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanının belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için Anayasa’nın 92 nci maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin verilmesi hususunda gereğini bilgilerinize sunarım.”

Tezkerenin TBMM’ye gelmesinin ardından Meclis Başkanı Mustafa Şentop konuyu görüşmek üzere TBMM Genel Kurulu’nu 2 Ocak’ta olağanüstü toplantıya çağırdı.

AKP’nin yanı sıra MHP de tezkereyi destekliyor. Ana muhalefet partisi CHP ve HDP ise Libya tezkeresine karşı çıkıyor.

Bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP ve İYİ Parti Genel Başkanları’nı ziyaret ederek, partilere bilgilendirmede bulundu.

Tezkerenin geçmesi için TBMM’de salt çoğunluk gerekiyor. AKP ve MHP’nin sandalye sayısı salt çoğunluğun üzerinde.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kanal İstanbul uyarısı: Kentin o bölgesi Hasankeyf'in kaderini paylaşacak
Sonraki Haber
Cezaevinden izinli çıkan erkek evli olduğu kadını bıçakladı