Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘tr’ uzantılı alan adlarının yönetim yetkisi ODTÜ’den BTK’ye geçti

‘tr’ uzantılı alan adlarının yönetim yetkisi ODTÜ’den BTK’ye geçti

HABER MERKEZİ – Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 29 yıldır yönetim yetkisine sahip olduğu, ‘com.tr’ ve ‘org.tr’ gibi alan adlarının tüm yetkilerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na fiilen devretti.

İnternet üzerinde ‘com.tr’ ve ‘org.tr’ gibi alan adlarının yönetim yetkisine sahip Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), tüm yetkilerini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) fiilen devretti.

ODTÜ’ye ait Nic.TR internet sitesinde yapılan açıklamada, “21 Aralık 2018 tarihinde imzaladığı sözleşme ile “.tr” Kayıt Otoritesi yetkisini, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’na devretmiştir. Sözleşme gereği, 2020 Ağustos ayında Nic.TR sisteminin kapatılması ve .tr Ağ Bilgi Sistemi’nin (TRABİS) faaliyete geçmesi öngörülmektedir” denildi.

ODTÜ, tüm teknik işlemler bitene kadar www.nic.tr sayfası üzerinden yeni alan adı tahsisi ve yenileme işlemlerini de en geç üç ay içinde durdurulacağını açıkladı.

Euronews’ten Kerem Congar’ın haberine göre, 1990 yılından beri İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (IANA/ICANN) ile birlikte ‘tr’ uzantılı alan adlarını sağlayan ve tahsisini yürüten ODTÜ’nün, söz konusu tahsisten yıllık en az 25 milyon lira gelir elde ettiği tahmin ediliyor.

Ayrıca, ‘tr’ uzantılı alan adlarının sponsor yetkileri de BTK’ye devredildi.

Devir süreci, 5 Kasım 2008 tarihli 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile verilen göreve dayanılarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, internet alan adlarının tahsisine ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesi görevini BTK’ye vermesiyle ve 2010 tarihli İnternet Alan Adları Yönetmeliği doğrultusunda başlatılmış, teknik ve idari ön çalışmalarsa yaklaşık üç yıl sürmüştü.

Previous post
Ceren Özdemir cinayeti: Özgür Arduç hakkında iki ayrı iddianame
Next post
İmamoğlu’ndan Erdoğan’a Kanal İstanbul yanıtı