Ana SayfaGüncelTürkiye’de her beş kişiden dördü ‘insan hakları ihlal ediliyor’ diyor

Türkiye’de her beş kişiden dördü ‘insan hakları ihlal ediliyor’ diyor

HABER MERKEZİ – Af Örgütü ile MetroPOLL’ün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’de her beş kişiden dördü temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiğini düşünüyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Şubesi ile MetroPOLL araştırma şirketinin 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı ‘İnsan Hakları Algısı’ araştırmasının sonuçları açıklandı.

Türkiye’nin 28 kentinde 2 bin 651 kişi ile yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmada katılımcılara birçok soru yöneltildi.

Araştırmanın sonuçlarına göre toplumun yüzde 82,3’i temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiğini düşünüyor. Bu, Türkiye’de her beş kişiden dördünün ‘insan hakları ihlal ediliyor’ dediği anlamına geliyor.

T24’ün haberine göre ‘Sizce Türkiye’de insan hakları ihlali var mı?’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 82,3’i ‘Evet’ derken, yüzde 9,8’i ‘Hayır’ dedi.

Hak ve özgürlüklerin kısıtlandığını düşünenlerin oranı gençlerde yüzde 72 seviyesinde, yaş arttıkça ise bu oranın düştüğü tespitler arasında.

Ancak Türkiye’de temel insan haklarının yasalar tarafından güvence altına alındığını söyleyenlerin oranı yüzde 53,3.

‘İnsanlar düşüncelerini özgürce ifade edemiyor’ diyenlerin oranı da yüzde 52,4.

Ayrıca katılımcıların yüzde 75,3’ü, yani dörtte üçü “Kendisinden farklı düşünen insanların yaptığı barışçıl protestolarda polisin şiddet uygulamasına karşı çıkacağını” ifade etti.

‘İnsan hakları’ denildiğinde…

‘İnsan hakları denildiğinde akıllarına gelen ilk üç alan?’ sorusuna cevap veren katılımcıların yüzde 65,2’si ‘yaşam hakkı‘, yüzde 33,5’i ‘ifade özgürlüğü‘ ve yüzde 22,1’i ‘adil yargılanma hakkı‘ dedi.

‘Türkiye’de insan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda geleceğe iyimser’ baktığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 45,2.


İnsan Hakları Günü: “OHAL sürüyor, cezasızlık kural haline geldi”

Previous post
İklim krizi: Okyanuslardaki oksijen tükeniyor
Next post
AİHM'den Osman Kavala kararı: Derhal serbest bırakılsın