Ana SayfaDünyaTürkiye’ye dijital hizmet vergisi nedeniyle soruşturma açılabilir

Türkiye’ye dijital hizmet vergisi nedeniyle soruşturma açılabilir

HABER MERKEZİ – ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi Temsilcisi Lighthizer, Fransa’nın ardından Türkiye’ye de dijital hizmet vergisi nedeniyle soruşturma açmayı değerlendirdiklerini söyledi.

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi, dijital hizmet vergisi uygulayarak aralarında Google, Facebook, Apple ve Amazon’un da bulunduğu ABD merkezli şirketlerin karını azaltan ülkelere gümrük vergilerini artırabileceğini açıkladı.

Ofisin temsilcisi Robert Lighthizer, dijital hizmet vergisi uygulamaya başlayan Fransa’nın 2.4 milyar dolarlık şampanya, şarap, el çantası, peynir ve bazı diğer ihracatlarına, cezalandırma amacıyla yüzde 100’e varan gümrük vergileri uygulamayı düşündüklerini söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre ABD, Fransa’ya bu vergisinin uluslararası vergilendirme politikalarıyla uyumsuz olduğu ve ABD merkezli şirketlere haksız vergi getirdiği gerekçesiyle soruşturma açmıştı.

Lighthizer, dijital hizmet vergisi uygulayan Türkiye, Avusturya ve İtalya’ya da benzer soruşturmalar açmayı değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 21 Kasım’da onayladığı 7193 sayılı kanun ile dijital hizmet vergisini yürürlüğe koymuştu.

Bu verginin kapsadığı alanlar şöyle tanımlanmıştı:

  • Dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri,
  • Dijital herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı,
  • Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması,
  • Dijital ortamda dijital hizmet sağlayıcıları tarafından verilen aracılık hizmetlerinden elde edilen hasılat.

Yasa kapsamında Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon Türk Lirası’ndan veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon eurodan fazla olan şirketlerden yüzde 7,5 oranında vergi alacak.

Bu oranı yüzde 1 ile yüzde 15 arasında değiştirmek ise Cumhurbaşkanı’nın yetkisine bırakılmıştı.

Previous post
Kadın cinayetleri: Kasım'da erkekler en az 39 kadını öldürdü
Next post
Sight & Sound’a göre 2019'un en iyi 50 filmi