Ana SayfaGüncelÜçüncü Dünya tarihine Marksist bir bakış: “Esmer Milletler”

Üçüncü Dünya tarihine Marksist bir bakış: “Esmer Milletler”

HABER MERKEZİ – Marksist tarihçi ve gazeteci Vijay Prashad, “Esmer Milletler” adlı eserinde Üçüncü Dünya tarihine halkların gözünden bakıyor. Yordam Kitap etiketiyle çıkan ve Soğuk Savaş’a dair sıradan siyasi tarih anlatılarının ötesine geçen kitap raflarda.

Vijay Prashad, “Esmer Milletler” adlı çalışmasında 20’nci yüzyıla damga vuran Üçüncü Dünya tarihini, ‘halkların tarihi’ çerçevesinde ele alıyor.

Üçüncü Dünya’yı sadece coğrafi bir tanımlama ya da uluslararası bir ittifak modeli olmaktan ziyade, yüzyıllar süren esaretin ardından sömürgeciliğin zincirlerini kıran halkların siyasi, iktisadi ve kültürel mücadelelerinin bütünü olarak gören Prashad, Soğuk Savaş’a dair sıradan siyasi tarih anlatılarının ötesine geçen bir çalışma sunuyor.

Marksist tarihçi, Üçüncü Dünya tarihini, bir fikir olarak doğduğu 1920’lerden, dünyanın gündemini belirlediği 1960’lara ve 1980’lere kadar, bilimsel titizlik ve etkileyici bir anlatımla aktarıyor.

“Çalışma, Nehru, Nasır ve Tito gibi Üçüncü Dünya’nın siyasi figürlerinin olduğu kadar, Bolivyalı madencilerin, Jamaikalı kadın işçilerin, Tanzanyalı köylülerin, emperyalizmin kültürel boyunduruğuna karşı bayrak açan entelektüellerin de hikâyesi bu aynı zamanda.”

Çağdaş Sümer ve Senem Erdoğan tarafından Türkçeleştirilen “Esmer Milletler”, Yordam Kitap etiketiyle raflarda yerini aldı.

Vijay Prashad kimdir?

14 Ağustos 1967’de Hindistan’da doğdu.

ABD’deki Trinity College’de profesör.

Sosyal Araştırma Enstitüsü ve LeftWord Books’un genel yayın yönetmenliğini üstleniyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Yusuf Topaloğlu da tutuklandı
Sonraki Haber
Hindistan'da cinsel saldırıya maruz bırakılan kadın mahkemeye giderken yakıldı