Ana SayfaDünyaUluslararası Af Örgütü: İran’daki protestolarda 200’ü aşkın kişi öldürüldü

Uluslararası Af Örgütü: İran’daki protestolarda 200’ü aşkın kişi öldürüldü

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü, İran’da benzine yapılan zamma karşı başlayıp rejim karşıtlığına dönüşen protestolarda 15 Kasım’dan bu yana öldürülenlerin sayısının 200’ün üzerine çıktığını açıkladı.

İran’da onlarca şehirde 15 Kasım Cuma günü benzin fiyatlarına yapılan zamma karşı başlayan protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısı yükseliyor.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), rejim karşıtlığına dönüşen eylemlerde en az 208 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Açıklamada, en fazla ölümlü vakanın başkentin de bağlı olduğu Tahran eyaletinin Şehriyar kentinde yaşandığı aktarıldı.

Af Örgütü, son olarak Cuma günü İran’daki protestolarda öldürülen eylemcilerin sayısını 161 olarak açıklamıştı.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunma Direktörü Philip Luther da “Bu şoke edici ölü sayısı İranlı yetkililerin insan hayatına utanç verici saygısızlığını ortaya koyuyor” açıklamasında bulundu.

Luther ayrıca, uluslararası topluma çağrıda bulundu:

“İranlı yetkililerin daha önceki yasa dışı cinayetler ve protestoculara karşı keyfi güç kullanımıyla ilgili bağımsız, tarafsız ve etkili soruşturmalar yapmakta isteksiz olduklarını göstermeleri sebebiyle, sorumlulara hesap sorulmasını sağlamak için uluslararası toplumu yardıma çağırıyoruz.”

İran’da daha önce litresi 10.000 İran Riyali olan benzinin fiyatı ‘kartlı’ 15.000, ‘kartsız’ ise 30.000 İran Riyali’ne çıkarılmıştı.

Benzin fiyatlarına yapılan zammın oranı birçok yerde “yüzde 50” olarak gösterilirken, gerçekte ise benzine yüzde 200 zam yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Kartlı sistemle bir özel araç sadece ayda 60 litre benzin alabiliyor. Ayda 60 litre benzin alma hakkını kullanan araç, onun dışında alacağı benzinin litresini 30.000 riyalden almak zorunda.

Benzin fiyatlarına yapılan zammın ardından sonra halklar sokaklara dökülmüştü.

Kısa sürede büyüyerek ülke çapına yayılan eylemler 2009’daki “Yeşil Hareket”ten bu yana yaşanan en geniş çaplı eylemlere dönüşmüştü.

Eylemlerin başlamasının ardından rejim ülkedeki internet bağlantısını kesmiş, kolluk kuvvetleri protestocuları ateşli silahlarla hedef almıştı.

Previous post
Dayanışma ve mücadeleyi büyütmek için "Öğrenci Forumu" 8 Aralık'ta
Next post
Asgari ücret görüşmeleri: "Temsiliyet antidemokratik, Türk-İş işçiyi yoksulluğa mahkum ediyor"