Ana SayfaEğitimYÖK: Şehir Üniversitesi’nin Marmara Üniversitesi’ne devrine karar verildi

YÖK: Şehir Üniversitesi’nin Marmara Üniversitesi’ne devrine karar verildi

HABER MERKEZİ – YÖK, Şehir Üniversitesi’nin faaliyet izninin geçici olarak durdurulması ve idaresinin Marmara Üniversitesi’ne devrine karar verdi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), AKP’den ayrılarak yeni kurduğu Gelecek Partisi’nin başına geçen Ahmet Davutoğlu’nun kurucuları arasında olduğu İstanbul Şehir Üniversitesi’nin faaliyet izninin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

Yapılan açıklamaya göre üniversitenin idaresinin ise garantör Marmara Üniversitesi’ne devrine karar verildi.

YÖK’ün açıklamasında, Şehir Üniversitesi’nin garantör üniversiteye devrine ilişkin “Öğrencilerin mağduriyet yaşamaması hususunda azami dikkat ve hassasiyet gösterilecek” diye belirtildi.

Açıklama şöyle:

“Üniversitenin mevcut mali durumunun eğitim öğretim faaliyetini sürdürülemeyecek hale getirdiği; öğrencilerin, akademik ve idari personelin mağduriyetini büyüteceği ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin aksamasının artık kaçınılmaz hale geldiği anlaşıldığından Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 25/d-3 maddesi uyarınca İstanbul Şehir Üniversitesinin ‘Faaliyet İzninin Geçici Olarak Durdurulması’na ve idaresinin garantör üniversite olan Marmara Üniversitesi’ne devrine karar verilmiştir.”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası’nın, üniversiteye İstanbul Kartal’daki eski TEKEL arazisinin devriyle ilgili açtığı davalar zincirinde Danıştay, bedelsiz arazi devri gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

Bu arazi, üniversite tarafından Halkbank’tan kredi alınırken teminat olarak gösterilmişti.

Bunun üzerine Halkbank, Danıştay’ın kararına da dayanarak önce üniversitenin kredi teminatlarını durdurdu sonra da tüm bankalardaki varlıklarına tedbir koymuştu.

Bu durum, üniversiteyi mali olarak hareket edemez noktaya getirmişti.

Üniversiteyle ilgili bu kararın zamanlaması, kamuoyundaki bazı kesimlerde “Erdoğan-Davutoğlu geriliminin yansıması” olarak değerlendirilmişti.

Halkbank ise Şehir Üniversitesi ile banka arasında yaşanan sorunlarla ilgili yaptığı yeni açıklamada, “yürütülen sürecin hukuki ve ticari temellere dayandığını” belirtmiş ve aldığı kararın gerekçelerine dair detaylar vermişti.

Açıklamada, “Bu konuyu farklı alanlara çekerek, bir grubun, bir kişinin ya da bir zümrenin mağduriyetine yol açıldığı izlenimi oluşturma girişimleri boşunadır. Bankamız tarafından yürütülen süreç tamamen hukuki ve ticari temellere dayanmaktadır” ifadeleri yer almıştı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şehir Üniversitesi ve Halkbank arasında yaşanan sorunlara ilişkin yaptığı açıklamada Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek’i suçlamıştı: “Bunlar Halkbank’ı da dolandırmaya kalkıyorlar. Kredi alıyorlar, ödeme yapmıyorlar.”

Erdoğan’ın kendisiyle ilgili sözlerine yanıt veren Davutoğlu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil olmak üzere ‘yaşayan eski cumhurbaşkanları ve başbakanların ailelerinin mal varlıkları araştırılsın’ önerisinde bulunmuştu.

Şehir Üniversitesi’nden de “Halkbank tarafından bankacılık mevzuatına uygun olarak kullandırılan yatırım kredisi, bütünüyle kampüs inşaatı için harcanmıştır” yanıtı verilmişti.


Erdoğan’dan Şehir Üniversitesi’ne ilişkin açıklama

Şehir Üniversitesi’nden “Halkbank’ı dolandırmaya çalışıyorlar” diyen Erdoğan’a yanıt

Aziz Sancar, Şehir Üniversitesi mütevelli heyetinden istifa etti


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Avustralya’da orman yangınları sürüyor, acil durum ilan edildi
Sonraki Haber
Moskova'da Rusya istihbaratına silahlı saldırı