Ana SayfaGüncelYüksekdağ: Kadın cinayetlerinde indirim yapan yargı siyasi davalarda intikamcı

Yüksekdağ: Kadın cinayetlerinde indirim yapan yargı siyasi davalarda intikamcı

HABER MERKEZİ – HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, tutuklu yargılandığı davanın duruşmasında yaptığı konuşmada kadın cinayetleri konusunda ‘iyi hal’ indirimi uygulayan yargının söz konusu siyasi davalar olduğunda tahammülsüz ve intikamcı olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı ve hakkında hazırlanan 7 ayrı fezlekenin birleştirilmesiyle oluşturulan duruşması, Ankara 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Yüksekdağ duruşmaya tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişimi (SEGBİS) ile bağlandı.

Ankara Adliyesi’nde yapılan duruşmayı HDP’li milletvekilleri Abdullah Koç, Mensur Işık, Muazzez Orhan ve Şevin Coşkun izledi.

Duruşmada konuşan Yüksekdağ, iktidarın kendi varlığını yargıyla sağladığını belirterek, “Kayyım atamalarıyla temsiliyete müdahale ediliyor” dedi.

Kayyum atamalarının hukuk ile bir ilgisi olmadığını ifade eden Yüksekdağ, şunları söyledi:

“Seçme seçilme hakkının ortadan kaldırıldığı bir durumdur. Tam anlamıyla verili tüm kuralların paramparça edilme anlayışıyla karşı karşıyayız. Hukuki olarak başkan seçilmesinde sorun olmayan biri iki gün sonra sorun görülüyor, mazbatasına el konuyor.
Kriminalize etme ve hedef haline getirilerek bugün itibarıyla 33 belediyemize el konuldu yerine kayyım atandı. Bu tablo içinde ne bu yargılamaların sağlıklı şekilde sürdürülmesi ne de olağan yaşamın sağlıklı sürdürülmesi mümkün.
Katıldığım tüm duruşmalarda bir hastalığın sirayet ettiğini görüyoruz. Siyasi iktidar toplumsal yapıya kendi hastalığını bulaştırmıştır. Bu hastalığın bulaşması sonucu çok ciddi toplumsal siyasal travmalar oluşuyor.”

‘Kadın cinayetlerinde indirim, siyasi davalarda intikam’

Yüksekdağ, kadın cinayetleri konusunda ‘iyi hal’ indirimi uygulayan yargının söz konusu siyasi davalar olduğunda tahammülsüz ve intikamcı olduğunu dile getirdi ve “Bu toplumsal yapıyı çürütecek bir durumdur” diye konuştu.

“Biz her şeyden önce hakikate ışık tutmak durumundayız. Dün bu ülkede Ceren adında gencecik bir kadını sokak ortasında öldüren bir katil bu ülkede iyi hal indiriminden yararlanarak açık cezaevine denetimli serbestlik gibi haklardan ve esnetilmiş hukuk kurallarından yararlanarak sokakta hiç bir denetime uğramaksızın yeni cinayetler işleyebilir.
Ben daha esaslı cinayetler işleyecektim diyor. Aynı ülkede bir insan cumhurbaşkanını eleştirdiği için 3-4 yıl cezaevinde kalabiliyor. Bu ülkede gazeteciler yıllarca hapishanelerde süründürülebiliyor. Siyasetçiler yıllarca hapis yatırılabiliyor.”

‘Kayyum darbesi kadınların temsiliyetine el konuldu’

Sadece kendilerinin değil tüm toplumun adaletsizlikle karşı karşıya olduğunu kaydeden Figen Yüksekdağ, “İkinci kayyum darbesi ile kadınların temsiliyet mekanizmasına el konulmuş oldu” dedi ve şunları ekledi:

“Bu koşullar içerisinde nerede olursak olalım içeride derste dışarıda celladın üzerine yürümek zulmün yüzüne haykırmak konusunda en ufak bir tereddüt göstermeyeceğiz. Bu zulümün demokratik biçimde hesabını sormak konusunda en ufak tereddüt göstermeyeceğiz halkımıza güveniyoruz, halkımız da kendisine güveniyor.
Hapishanelerle durdurulamayacak bir seviyeye gelmiştir. En güzel çiçek bataklık içinde açan çiçektir. Bizlerin mücadelesi bu bataklık içinde açmış bir nilüfer çiçeğidir. Bizler temiz siyasetle güçlü duruşumuzla bu bataklığın üstesinden geleceğiz.”

Savunmanın ardından mahkeme heyeti, Yüksekdağ’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 16 Mart 2020’ye erteledi.

Previous post
Aretha Franklin’in hayatını anlatacak "Respect"ten ilk fragman
Next post
Bingöl’de mezra baskını: “Altında kamp var” denilerek ev kazıldı, köylülere şiddet uygulandı