Ana SayfaGüncel2019’da birçok kişi kaçırıldı, en az 61 kişiye ajanlık dayatıldı

2019’da birçok kişi kaçırıldı, en az 61 kişiye ajanlık dayatıldı

HABER MERKEZİ – İHD 2019 yılı içerisinde kaçırma, zorla ifade alma ve ajanlaştırma gibi vakalara dair hazırladığı raporunu paylaştı. Rapora göre en az 61 kişiye ajanlık dayatıldı. Kaçırılmaların da hatırlatıldığı raporda, 6 Ağustos 2019’da zorla kaybedildiği ileri sürülen Yusuf Bilge Tunç ile ilgili halen bir haber veya bilgi olmadığı aktarılıyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD), baskı ve tehdit yöntemleriyle ifade alma, mülakat yapma, ajanlaştırma ve kaçırma olaylarıyla ilgili hazırladığı raporunu yayımladı.

“2019 Yılı Baskı ve Tehdit Yöntemleriyle İfade Alma, Mülakat Yapma, Ajanlaştırma ve Kaçırma Olaylarıyla İlgili Özel Rapor” başlıklı raporda 2019 yılı içerisinde 61 kişiye ajanlık dayatıldığı belirtiliyor.

Bu gerekçeyle İHD’nin farklı merkezlerine yapılan başvurulara dair bilgi verilirken, 13 kişinin kaçırılarak ajanlık teklifine ve tehdidine maruz kaldığı, bu kişilerin resmi işlem yapılmadan serbest bırakıldıkları aktarılıyor.

61 kişinin ise gözaltında ve gözaltı yerleri dışında ajanlık teklifine ve tehdidine maruz kaldığı, 5 kişinin de hapishanede iken savcı ya da diğer güvenlik görevlilerince ajanlık teklifine zorlandığı kaydediliyor.

İHD’ye göre yaşanan olaylar çok daha fazla ancak mağdurlar savcılığa ve İHD’ye başvuru yapmaktan çekiniyor.

Raporda İHD’ye yapılan başvurulara dair şu not yer alıyor:

“Başvurulara bakıldığında, genelde öğrencilere, siyasi parti üyelerine, basın emekçilerine ve hapishanede görüşçü olan aile üyelerine karşı bu baskı yöntemlerinin uygulandığını görmekteyiz.
“İstihbarat ve terörle mücadele görevlileri kişileri tehdit edip özel hayatlarındaki bilgileri de bildiklerinden hassas oldukları konularda yardım edecekleri vaadiyle psikolojik işkence yapmaktadırlar.
“Kişileri tutuklanmakla, kaçırılmakla, ölümle veya işkenceyle tehdit etmekte, peşlerini bırakmayacaklarını söyleyerek de yasa dışı ajanlığa zorlamaktadırlar. Kimi zaman bu daha da öteye geçmekte, kişiler kaçırılarak aylarca nerede olduklarını bilmeden fiziki ve psikolojik işkenceye maruz kalmaktadırlar.
“13 Haziran 2019 tarihli duruşmasında 6 ay boyunca gördüğü işkenceyi tüm detaylarıyla anlatan Ayten Öztürk bunlardan yalnızca bir tanesidir.”

Kaçırılmalar

Raporda ayrıca 2019 yılı Şubat ayı içerisinde Salim Zeybek, Gökhan Türkmen, Erkan Irmak, Yasin Ugan, Özgür Kaya ve Mustafa Yılmaz’ın kaçırıldığı hatırlatılıyor.

Mağdurların aileleri tarafından yapılan suç duyurularında etkili bir araştırmanın yapılmadığı belirtilirken, yaşanan hak ihlallerine dikkat çekiliyor.

6 Ağustos 2019 tarihinde zorla kaybedildiği ileri sürülen Yusuf Bilge Tunç ile ilgili ise halen bir haber veya bilgi olmadığı belirtiliyor.

Talep ve öneriler

Raporun sonuç ve öneriler kısmında Cumhuriyet savcılarının bu ve benzer durumlara karşı sessiz kalmaması gerektiği vurgulanırken, “Şikayetleri etkili bir biçimde soruşturmalı ve failler tespit edilerek devlet korumasından çıkarılarak yargılanmalıdır” deniliyor.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun kolluğun denetlenmesine yönelik olarak bir alt komisyon kurması ve başvuruları değerlendirmesi de raporda not ediliyor.

Kolluk Gözetim Komisyonu’nun çalışmaya başlaması durumunda raporda belirtilen ihlallerle ilgili etkili faaliyetler yürütmesi istenirken, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nun da alt komisyon kurarak istihbarat örgütlerinin yasa dışı faaliyetleri konusunda araştırma yapması talebi dillendiriliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hamaney: Süleymani suikasti ABD’nin 'terörist doğasını' ortaya koydu
Sonraki Haber
Keldani çift bir haftadır kayıp