Ana SayfaÇalışma Yaşamı2020’de işsiz sayısı daha da artarak 190 milyonu aşacak

2020’de işsiz sayısı daha da artarak 190 milyonu aşacak

HABER MERKEZİ – BM’ye bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre, dünya genelinde 2020 yılında işsiz sayısına 2,5 milyonu aşkın kişi daha eklenecek. Örgütün raporunda çalışabilenlerin de güvencesiz çalıştırıldığına dikkat çekilirken, dünya genelindeki eylemler hatırlatılarak, işsizlik ve güvencesizlik karşısındaki memnuniyetsizliğe değiniliyor.

Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), dünya genelinde 15 yaşından büyük 5 milyar 700 bin kişinin iş görebilir olarak kabul edildiğine ve bunlardan 188 milyon kişinin işsiz olduğuna işaret ediyor.

Ancak örgüt işsizlerin sayısının 2020 yılında 190,5 milyona yükseleceğini belirtiyor.

Örgütün hazırladığı son raporda, son dokuz yıl içerisinde göreceli olarak stabil kalan işsizlik oranının, ekonomik büyümenin yavaşlanmasından dolayı yeniden tırmanacağı belirtiliyor.

İLO’nun tahminlerine göre bu yıl içerisinde işsizlerin sayısı 2.5 milyon daha artacak.

Konuya dair basın toplantısı düzenleyen İLO Genel Müdürü Guy Ryder, “Sıradan milyonlarca insan için, iş sayesinde daha iyi yaşamak giderek daha zorlu hale geliyor” dedi.

Ryder, işsizlikten etkilenen insanların içinde bulunduğu durumun ülkelerdeki sosyal uyum açısından endişe verici sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Zayıf küresel büyümenin işsiz sayısını artırdığına dikkat çeken Ryder, yeni açılan iş alanlarının da artan işsiz sayısı karşısında yeterli olmayacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

Guy Ryder ILO ile ilgili görsel sonucu

İşçi sayısı artarken, kurulan iş birimleri ise iş pazarına yeni gelenleri hazmedecek yeterli bir düzeyde değil.

Küresel işsizlik oranın 2019’da yüzde 5,4 olarak kayda geçerken, gelecek iki yıl içerisinde aynı yüzdelik içerisinde kalacağı belirtiliyor.

Öte yandan ILO raporunda ücretli bir işe erişimin de uygun bir çalışma güvencesi oluşturmadığı kaydedildi.

Buna göre dünya genelinde işçilerin yaklaşık yüzde 61’i resmi olmayan, az ücretli, sosyal koruma ve çalışma haklarına erişim sunmayan ya da az sunan işlerde çalışıyor.

Şili’deki protestolardan

Dünyanın aktif nüfusunun beşte biri, diğer bir ifadeyle 630 milyonu aşkın işçi aşırı veya ılımlı yoksulluk içerisinde yaşıyor. Bu olgunun 2020 ve 2021’de kalkınmakta olan ülkelerde artması bekleniyor.

Geçen yıl çok sayıda bölgede yaşanan protesto eylemlerine işaret eden ILO, bu eylemlerin sosyal, ekonomik veya siyasi duruma karşı memnuniyetsizliği gösterdiğine ve arttığına dikkat çekiyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İklim krizi: En tehlikeli sera gazlarından birinde rekor yükseliş
Sonraki Haber
Şehir Üniversitesi'nin ardından Bilim ve Sanat Vakfı'na da kayyum