Ana SayfaDünya2020’nin Yeşil Avrupa Başkenti: Lizbon

2020’nin Yeşil Avrupa Başkenti: Lizbon

HABER MERKEZİ – Portekiz’in başkenti Lizbon ‘2020 Yeşil Avrupa Başkenti’ seçildi. Lizbon’da elektrikli bisikletlere ve toplu taşımaya öncelik veriliyor.

Portekiz’in başkenti Lizbon ‘2020 Yeşil Avrupa Başkenti’ ödülünü kazandı.

Lizbon’a ödül, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Çevre, Deniz ve Balıkçılık Komiserliği tarafından Hollanda’nın Nijmegen şehrinde düzenlenen törenle verildi.

Ödülü 2019’da Nijmegen kenti almıştı.

Euronews’in haberine göre Çevre Komiseri Karmenu Vella yaptığı açıklamada, kürsel ısınma, aşırı tüketim, plastik atıklar ve bioçeşitlilikte yaşanan azalmanın şehirlere ve insanlığın geleceğine en büyük tehditler olduğunu söyledi ve ekledi:

“Lizbon ekonomik krizle boğuşurken bu dönüşümü başlattı ve dönüşümün kendisini ekonomik bir modele çevirerek ilham verici bir model oldu. Bu da sürdürülebilirlik ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi net şekilde gösterdi.”

‘Avrupa Yeşil Yaprak’ ödülü ise İspanya’nın Cornella de Llobregat ile Hollanda’nın Horst aan de Maas şehirleri arasında paylaştırıldı.

Elektrikli bisikletlere ve toplu taşımaya öncelik

Lizbon’da şehir içerisinde bireysel araç kullanımını sınırlandıran yetkililer yürümeye, elektrikli bisikletlere ve toplu taşımaya öncelik verilmesini sağladı.

Lizbon dünyadaki en fazla elektrikli şarj noktasına sahip şehirlerden biri durumunda.

Belediyeye ait araçların yüzde 39’u da elektrikli.

Lizbon’da yaşayan insanların yüzde 93,3’ü bir toplu taşıma aracına 300 metre mesafede yaşarken, yüzde 76’sı da bir yeşil alana 300 metre mesafede oturuyor.

Lizbon şehri 2002-2014 yılları arasında şehirdeki karbondioksit salınımını yüzde 50, enerji tüketimini de yüzde 23 azaltmayı başararak su tüketimini de 2007’den 2013’e kadar yüzde 17 düşürdü.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ATK ısrarcı: Kemal Kurkut’u öldüren mermi zeminden sekmiş
Sonraki Haber
İş cinayetleri: 2019'da 67'si çocuk en az bin 736 işçi yaşamını yitirdi