24 yıl geçti: Gazeteci Metin Göktepe mezarı başında anıldı
HABER MERKEZİ – Polislerce öldürülmesinin üzerinden 24 yıl geçen gazeteci Metin Göktepe için mezarı başında anma düzenlendi.
8 Ocak 1996 tarihinde İstanbul Ümraniye Cezaevi’nde öldürülen tutukluların cenaze törenini haberleştirmek için gittiği Alibeyköy’de polislerce gözaltına alınıp, dövülerek öldürülen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe aramızdan ayrılalı 24 yıl oldu.
Gazeteci Metin Göktepe anması her yıl olduğu gibi bu sene de Atışalanı Esenler Kemer Mezarlığı’nda gerçekleştirildi.
Saat 11.00’de başlayan anmaya Evrensel gazetesi çalışanları, ailesi, meslektaşları ve basın örgütlerinin temsilcileri katıldı.
“Metinler ölmez Evrensel susmaz”, “ Evrensel yazıyor, Metin yaşıyor” sloganlarının atıldığı anmada “Özgür basın, Özgür Ülke”, “Tutuklu Gazeteciler Serbest Bırakılsın”, “Metin’in Katili Çete Devleti” yazılı dövizler taşındı.
Anmada yapılan konuşmalarda “Metin Göktepe gerçeği halka ulaştırmak isterken öldürüldü. Gazeteciler bugün bütün baskılara karşı halkın haber alma hakkı için çalışmaya devam ediyor” denildi.
Göktepe’nin mezarına Evrensel gazetesi ile karanfiller bırakıldı.
“Hepimiz birer Metin’iz”
Diğer yandan Twitter üzerinden #MetinGöktepe etiketi ile gazetecinin öldürülmesinin 24’üncü yılında mesajlar paylaşıldı.
Hepimiz birer Metin'iz pic.twitter.com/JtEctwSha4
— Fatih Polat (@fpolat69) January 7, 2020
08.01.1996 yılında polisler tarafından dövülerek katledilen #MetinGöktepe'yi saygı ve özlemle anıyoruz… Ne katledenleri ne duvardan düştü öldü diyenleri ne de Fadime ananın ağıtlarını unutmayacağız! Eşitlik, özgürlük, barış ve adalet mücadelemizde hep yanımızdasın! pic.twitter.com/65rDem97MM
— KESK (@KESK1995) January 8, 2020
"Metin Göktepe gazetecilikte ısrarın adıdır. Bugün Metinlere daha çok ihtiyacımız var." #MetinGöktepe @evrenselgzt pic.twitter.com/iukvsKZCnR
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) January 7, 2020
Sevgili arkadaşımız Metin'i 24 yıl önce aramızdan aldılar. Eminim ki, yaşasaydı bugün yine eşitlik, özgürlük, barış ve adalet mücadelemizde omuz başımızda olurdu. Sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz…#MetinGöktepe pic.twitter.com/rkSlufNhCg
— Arzu A. Çerkezoğlu (@ArzuCerkezoglu) January 8, 2020
24 yıl önce işkenceyle katledilen Evrensel Gazetesi Muhabiri #MetinGöktepe’yi özlemle, sevgiyle, saygıyla anıyoruz. Apê Musa’lardan Metin Göktepe’lere, katliamların hiçbiri gerçeğin ve hakikatin açığa çıkmasını engelleyemedi. Gerçeğin meşalesini taşıyanlara selam olsun. pic.twitter.com/UI3VegH2BM
— HDP (@HDPgenelmerkezi) January 8, 2020
Metin Göktepe kimdir?
Metin Göktepe, 10 Nisan 1968’de, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı Çipil köyünde dünyaya geldi. Yaşamının ilk 11 yılını burada geçiren Göktepe, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan, 8 çocuklu emekçi bir ailenin yedinci çocuğuydu.
İlkokulu, köyün tek okulunda, birleştirilmiş sınıfta okuyan Göktepe, 1979’da kardeşi Aziz ile birlikte İstanbul’a geldi. Esenler’deki Harp Dinçsoy İlköğretim Okulu’na kaydoldu ve 5. sınıfı burada okudu.
Ortaokula o zamanki adıyla Esenler Lisesi’nde başladı ve liseyi de burada okuyarak şimdiki adıyla Bakırköy İbrahim Turhan Lisesi’nden 1986’da mezun oldu. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’ne girdi.
Metin Göktepe üniversitede öğrenci gençlik mücadelesinin aktif bir üyesi oldu. Öğrenci ve işçi hareketinin oldukça hareketli olduğu bu dönemlerde, birçok kez gözaltına alındı.
1992 yılının Mart ayında işçi hareketinin gelişimine objektif tutacak bir derginin, Haberde ve Yorumda Gerçek dergisinin çıkacağını öğrenince orada çalışmaya başladı. Yayın hayatı boyunca Haberde ve Yorumda Gerçek Dergisi’nde muhabiri olarak çalışan Metin Göktepe, 7 Haziran 1995’te kurulan Evrensel gazetesinde yer aldı.
Göktepe, İstanbul, Eyüp’te 8 Ocak 1996 günü takip ettiği haber sırasında polislerce gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü kapalı spor salonu yakınında ölü bulundu.
Öldürülmesinden sorumlu polisler kamuoyunda “Rahşan affı” diye bilinen afla şartlı tahliyeden yararlanarak toplam 1 yıl 8 ay hapis yatmışlardı. Metin Göktepe gözaltında öldürülmüş gazeteciler içinde katilleri yargılanmış ilk gazeteci.