Ana SayfaBilim ve Teknoloji3 bin yıllık mumya konuşuyor

3 bin yıllık mumya konuşuyor

HABER MERKEZİ – 11’inci Ramses döneminden kalan tek mumya olarak bilinen Mısırlı bir rahibin sesi yeniden hayata döndürüldü. Rahip Nesyamun’un sesinden şimdilik ‘e’ harfine benzer bir ses elde edildi ancak bilim insanları gelecekte bilgisayar programları aracılığıyla rahibin sesinden cümleler elde etmeyi hedefliyor.

Britanya’da bilim insanları, 3 bin yıl önce mumyalanmış Mısırlı bir rahibin sesini yapay ses telleriyle hayata döndürmeyi başardı.

Antik Mısır’da milattan önce 11’inci yüzyılın başlarında firavun 11’inci Ramses’in yönetimi sırasında rahiplik yaptığı belirtilen Nesyamun’un ses yolu üç boyutlu yazıcıyla ‘bire bir’ kopyalanarak binlerce yıl sonra tekrar hayata döndürüldü.

Nesyamun’un mumyalanmış vücudunun iyi korunmuş olduğuna dikkat çeken araştırmacılar bu sayede bu yöntemin uygulayabildiklerini belirtiyor çünkü ses yolunu kopyalayabilmek ancak yumuşak dokunun bozulmadığı durumlarda mümkün.

Sputnik’in aktardığına göre, başlangıç olarak ‘e’ harfine benzer şekilde ‘eeuuughhh’ gibi duyulan bir ses elde etmeyi başaran bilim insanları gelecekte bilgisayar programları aracılığıyla, Nesyamun’un sesinden cümleler elde etmeyi hedefliyor.

Söz konusu araştırma, ‘ölü bir insanın sesinin ilk kez bilim aracılığıyla hayata döndürülmüş olabileceği’ açısından da önemli sayılıyor.

11’inci Ramses döneminden kalan tek mumya

Araştırmacılara göre Nesyamun, Nil Nehri kıyısındaki günümüzün El Uksur şehrinde bulunan Karnak kasabasındaki Amun Tapınağı’nın üst düzey bir rahibiydi.

Nesyamun, 11’inci Ramses döneminden kalan tek mumya olarak biliniyor.

Rahibin, şarkı söylemeyi de gerektiren dini ritüeller yönettiği dolayısıyla güçlü bir sese ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

Bilim insanları, Nesyamun’un diş eti hastalığından ve diş çürümesinden mustarip olduğunu, muhtemelen alerjik bir reaksiyondan ötürü 50 yaşlarında öldüğünü tahmin ediyor.

Rahibin Leeds Şehir Müzesi’nde bulunan mumyası ilk olarak 1824 yılında gün yüzüne çıkarılmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çanakkale'de kadın cinayeti: Şerife Beceren evinde öldürüldü
Sonraki Haber
Bir ilk: Camlaşmış insan beyni bulundu