Ana SayfaToplumsal Cinsiyet392 çocuk gebeliği vakasını adli makamlara bildirilmeyen 18 doktora beraat

392 çocuk gebeliği vakasını adli makamlara bildirilmeyen 18 doktora beraat

HABER MERKEZİ – İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çoğu Suriyeli 392 çocuk gebeliği vakasının adli makamlara bildirilmemesine ilişkin açılan davada yargılanan 18 doktor beraat etti.

İstanbul’da bulunan Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen 2017 yılı boyunca 348’inin gebeliği kesinleşmiş 392 çocuk gebeliği vakasının adli makamlara bildirilmediği ortaya çıkmıştı.

Bunun üzerine 10 doktora birden fazla vakayı bildirmedikleri gerekçesiyle “Zincirleme olarak kamu görevlisinin suçu bildirmemesi” suçundan ayrı ayrı 6 aydan 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemi istemiyle dava açılmıştı.

Sekiz doktorun da birer vakayı bildirmediklerinden “Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi” suçundan 6 aydan 2’şer yıla kadar hapisleri talep edilmişti.


392 çocuk gebeliği vakasını adli makamlara bildirilmeyen doktorlara hapis istemi


Davanın Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan karar duruşmasında, tutuksuz sanık doktorlar M.T.K., Ö.A., E.V.K., Ü.H. ve avukatları hazır bulundu.

Sanıklardan başka suçtan tutuklu H.E.A. ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Duruşmada, olay tarihinde Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli polis N.A. tanık olarak dinlendi.

Polis, “Doktorların yaşı küçük gebelere ilişkin bize bildirim yapılıyordu. Ancak bu bildirimden sonra ne tür bir işlem yapıldığını ben bilmiyorum. Yaşı küçükler bize teslim edilmiyordu. Doktorlar kaydı tuttuktan sonra o kayıtlar üzerinden bildirim yapıyorduk. Bize yapılan bildirimler dahili telefon üzerinden yapılıyordu” ifadelerini kullandı.

Duruşmada, sanık doktorlardan M.T.K. ise savunmasında, “Bir hastanın tanısı yanlış girildiği için hakkımda dava açılmıştır. Bu çocuğun gebe olmadığı daha sonra tespit edilmiştir” dedi.

Konuşan diğer doktorlar da kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmediklerini söyledi.

Sanıkların avukatlarından Mustafa Tırtır hastanede sistemsel bir hatanın olduğunu ve ortada herhangi bir suçun bulunmadığını belirterek, Suriyeli kişilerin kayıtlarının sağlıklı bir şekilde tutulmadığından gerçek yaşlarının sistemde yazıldığı gibi olmadığını savundu.

Son sözleri sorulan sanıklar, beraatlerini talep ettiler.

Mahkeme tüm sanıklar için beraat kararı verdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kayyum atanan belediyede daire başkanı memuriyetten çıkarıldı
Sonraki Haber
"Türkiye’den Libya’ya gönderdiği binlerce Suriyeli savaşçıya vatandaşlık vaadi"