Ana SayfaCezaevleri74 yaşındaki hasta tutuklu yaşamını yitirdi

74 yaşındaki hasta tutuklu yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Siirt Cezaevi’nde bulunan 74 yaşındaki hasta tutuklu Nebi İlhan, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. HDP, “Cezaevlerindeki hasta tutsakların durumuna ilişkin bir insani çözüm bulma konusunda iktidarı bir kez daha göreve çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

Hasta tutuklu Nebi İlhan, dün sabah saatlerinde hayatını kaybetti.

Siirt E Tipi Cezaevi’nde yaklaşık 2 yıldır tutuklu bulunan 74 yaşındaki İlhan, şeker ve tansiyon hastasıydı.

Siyasi gerekçelerle yargılandığı davadan 6 yıl hapis cezası verilen İlhan, bir aydır Siirt Devlet Hastanesi’nde tedavi görüyordu.

Cezaevine girmeden önce 2 kez baypas ameliyatı geçiren Nebi İlhan’ın iç organlarında oluşan tümörden kaynaklı iki gün önce ameliyat olduğu bildirildi.

Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren İlhan’ın cenazesi, dün akşam saatlerinde Siirt merkezdeki Zevye Mezarlığı’nda defnedildi.

HDP: Hasta tutuklular için insani bir çözüm bulunmalı

Hasta tutuklu İlhan’ın ölümüne ilişkin açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Cezaevlerindeki hasta tutsakların durumuna ilişkin bir insani çözüm bulma konusunda iktidarı bir kez daha göreve çağırıyor; çözüm bulunmadıkça yaşanan her ölümden sorumlu olacaklarını hatırlatıyoruz” dedi.

Başaran tarafından “Hasta tutuklular cezaevlerinde ölüyor” başlığıyla yazılı yapılan açıklamanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

2019’da 50 hasta tutuklu yaşamını yitirdi

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’deki cezaevlerinde 260 bin 144 kişi var. Bunların 202 bin 434’ü hükümlü, 57 bin 710’u ise tutuklu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre ise cezaevlerinde 457’si ağır olmak üzere bin 333 hasta tutuklu bulunuyor.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre, 2019 yılında adli ve siyasi olmak üzere toplamda 50 hasta tutuklu yaşamını yitirdi.

Ceza Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), tutukluları ölüme dek sürükleyen hastalıkların temel nedeninin cezaevlerindeki olumsuz koşullardan kaynaklandığına dikkat çekiyor.


2019’da 50 hasta tutuklu yaşamını yitirdi


Karınca, Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sağlıkçılar: Uyuz tedavisinde kullanılan ilaçta sıkıntı yaşanıyor
Sonraki Haber
Pakistan'da camiye saldırı: En az 15 kişi hayatını kaybetti