Ana SayfaDünyaABD “Irak’tan çekilmiyoruz” dedi, İran Dışişleri Bakanı’na vize vermedi

ABD “Irak’tan çekilmiyoruz” dedi, İran Dışişleri Bakanı’na vize vermedi

HABER MERKEZİ – İranlı general Kasım Süleymani suikastının ardından Amerikan askerlerinin Irak’tan çekileceğine dair haberlere ABD Savunma Bakanı Esper’den yalanlama geldi. Almanya askerlerinin ise kısmen Ürdün ve Kuveyt’e kaydırılacağı açıklandı. Öte yandan ABD’nin İran Dışişleri Bakanı Zarif’e Perşembe günü New York’ta yapılacak Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı için vize vermediği bildirildi.

İran Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD saldırısında öldürülmesi sonrası Irak parlamentosu Amerikan askerlerinin ülkeyi terk etmesi yönündeki önergeyi onaylamıştı.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi’nin de başkent Bağdat’taki ABD elçisine iki ülkenin de Irak parlamentosunun kararını uygulaması gerektiğini söylediği bildirilmişti.

Bunun ardından basına yansıyan bir mektupta, ABD’nin Iraklı yetkililere askerlerinin çekilmesine yönelik hazırlık yaptıklarını bildirdikleri iddia edildi.

Mektupta “Irak’ın egemenliğine saygıdan dolayı ve Irak parlamentosu ve başbakanının talebi üzerine birliklerin önümüzdeki günlerde ileri intikal için yeniden yerleştirileceği” belirtiliyor ve “Irak’tan çekilmemizi talep eden egemen kararınıza saygı duyuyoruz” deniliyor.

Söz konusu mektupta ABD destekli koalisyon gücünün başındaki General William Seely’nin imzası bulunuyor.

Esper: Irak’tan çekilme planımız yok

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise gazetecilerin konu ile ilgili sorusu üzerine “Irak’ı terk etmek gibi bir karar alınmadı” dedi.

Esper, “Bu mektup nedir bilmiyorum…Nereden geldi, nedir, ne değildir bulmaya çalışıyoruz. Ancak Irak’tan ayrılma kararı alınmadı. Nokta” şeklinde konuştu.

ABD’li bakan, ülkesinin halen Irak’ta IŞİD’i bertaraf etme hedefine bağlı olduğunu vurguladı.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley de mektubun taslak bir metin olduğunu, Amerikan askerlerinin hareketini bildirme amacı taşıdığını ancak askerlerin çekilmediğini kaydetti.

Irak’ta 5 bin civarında ABD askerinin bulunduğu biliniyor.

Almanya askerlerini kısmen çekiyor

Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden sonra ortaya çıkan gerilim nedeniyle Irak’ta görev yapan Alman askerlerinin kısmen Ürdün ve Kuveyt’e kaydırılacağı bildirildi.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas özellikle Bağdat’ın kuzeyindeki Taji üssünde konuşlu Alman askerlerinin sayılarının geçici olarak azaltılacağını belirtti.

Bakanlar, Irak’taki misyonun devamıyla ilgili müzakerelerin Irak hükümetiyle devam ettiğini de açıkladı.

ABD, İran Dışişleri Bakanı Zarif’e vize vermedi

Ötte yandan Reuters’a konuşan ismi açıklanmayan bir ABD’li yetkili, ABD’nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısına katılmak üzere New York’a gitmek isteyen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e vize vermediğini duyurdu.

Zarif’in Perşembe günü yapılacak toplantıda Kasım Süleymani’nin ABD’nin hava saldırısıyla öldürülmesiyle ilgili konuşması bekleniyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili olarak henüz açıklama yapmazken, İran’ın BM delegasyonu basında yer alan haberleri gördüklerini ancak kendilerine ABD ya da Birleşmiş Milletler’den resmi bir yanıt gelmediğini belirtti.

Kasım Süleymani Kirman’da toprağa veriliyor

ABD tarafından düzenlenen suikast sonucu 3 Ocak Cuma günü öldürülen İranlı general Kasım Süleymani, bugün memleketi Kirman’da yapılacak törenle toprağa veriliyor.

Törene onbinlerce kişinin katılırken, çıkan izdihamda 30’u aşkın kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Süleymani için dün İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen törene yüzbinlerce kişi katılmıştı.

Kasım Süleymani için Tahran’ın yanı sıra Meşhed ve Kum kentlerinde de tören düzenlenmişti.


Filler tepişirken – Abdulmelik Ş. Bekir

Süreklileşmiş savaşın dönüşüm grameri

Kasım Süleymani’nin cenaze töreninde izdiham




Önceki Haber
Aras'ın ismiyle müsemma yeni mekanı: Yesayan Salonu
Sonraki Haber
Mersin'de sağanak ve toprak kayması: İki kişi yaşamını yitirdi