Ana SayfaDünyaABD’de ayrımcı yasa tasarısı: Trans öğrencilerin spor yapmasına engel

ABD’de ayrımcı yasa tasarısı: Trans öğrencilerin spor yapmasına engel

HABER MERKEZİ – ABD’nin Idaho eyaletinde, trans öğrencilerin okullarda spor faaliyetleri sırasında takımlara ayrılırken cinsiyet kimliklerine göre değil, doğumda kendilerine atanan cinsiyetlere göre dağıtılmasına yönelik yasa tasarısı hazırlandığı belirtildi.

ABD’nin Idaho eyaletinde, translara ayrımcılık içeren bir düzenleme hazırlanıyor.

Tasarı, trans öğrencilerin okullarda spor faaliyetleri sırasında takımlara ayrılırken cinsiyet kimliklerine göre değil, doğumda kendilerine atanan cinsiyetlere göre dağıtılmasını kapsıyor.

Idaho Temsilciler Meclisi Üyesi Barbara Ehardt, böyle bir yasa tasarısı hazırlıyor olmalarının sebebinin “spor alanını adil tutmak” olduğunu ileri sürdü.

Alan Savunması’nda yer alan habere göre Cumhuriyetçi meclis üyesi ve eski bir kadın basketbol takımı koçu olan Ehardt, yasayı şöyle savundu:

“Kız çocuklarının ve kadınların, rekabet için eşit şartlara sahip olduğundan emin olmak istiyorum. Tıpkı erkeklerin birbiri arasındaki rekabetinde olduğu gibi. Kız çocukları ve kadınlar için şartlar zaten oldukça zor ve bugün olduğum noktaya gelebilmek için ne kadar mücadele etmek gerektiğini ilk elden biliyorum.”

‘Korku tüccarlığı’

Konuya ilişkin Outsports‘a konuşan Straight Gay Lezbiyen Eğitim Ağı (GLSEN) yöneticilerinden Furuya, bunu bir “korku tüccarlığı” olarak yorumladı.

“Bir şeyi korku ve endişeye dayandırarak yaptığımızda hiç kimseye bir şans vermemiş oluyoruz. Sadece ‘olabileceği ihtimali’ne düşünerek karar veriyoruz. Trans kadınların da birer kadın olduğunu hatırlamalıyız. Sporlarda takımları ayırdığımızda karşımıza iki seçenek çıkıyor: Kız takımı ve erkek takımı. Trans kadınları bir erkek takımına koymak mantıklı değil. Trans erkekleri bir kadın takımına koymak ise hiç mantıklı değil.”

Furuya, bu tasarıyla trans bir öğrencinin bir spor branşında rekabet etmesini yasaklamanın sadece ayrımcı değil, ayrıca öğrenciye zarar da verecek bir durum olduğunu ifade etti.

Öte yandan New Hampshire, Washington, Georgia, Tennessee, Missouri, Indiana ve Alabama eyaletlerinde benzer bir düzenleme üzerinde çalışılıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İtirazlara karşı Kanal İstanbul'un ÇED raporuna onay
Sonraki Haber
Hamaney: Süleymani suikasti ABD’nin 'terörist doğasını' ortaya koydu