Ana SayfaDünyaABD’den Halkbank’a milyonlarca dolar ceza tehdidi

ABD’den Halkbank’a milyonlarca dolar ceza tehdidi

HABER MERKEZİ – ABD, İran yaptırımlarını delmekle suçladığı Halkbank hakkında açılan davada katılmayacağı her duruşma için  başlangıçta istenen 1 milyon dolarlık cezanın iki katına çıkmasını talep etti. Bu ceza ilk 7 milyon, ikinci hafta 21 milyon ve sekiz hafta sonunda 1,8 milyar dolara ulaşabilir.

ABD’de hükümet, federal hakime ilettiği talepte Halkbank’ın İran yaptırımlarını delmekle suçlandığı davada katılmayacağı her duruşma için başlangıçta talep ettiği günlük bir milyon dolar cezanın bankanın katılmadığı sonraki her duruşma için iki katına çıkmasını istedi.

Reuters ve Bloomberg haber ajanslarına göre söz konusu talepte bulunan savcılar, “davalının mahkemeye çıkması için böylesine baskı unsuru içeren bir cezanın uygun olduğunu” vurguladı.

Halkbank’ın davaya katılmadığı ilk hafta bu ceza 7 milyon dolara, ikinci haftada 21 milyon dolara ve sekiz hafta sonunda da 1,8 milyar dolara ulaşabilir.

Bloomberg, Halkbank’ın ABD’deki avukatı Andrew Hruska’nın konuyla ilgili görüş talebine yanıt vermediğini aktardı.

Davaya yanıt vermeyi kabul etmemişti

Halkbank’a ABD’li savcılar 15 Ekim 2019 tarihinde 45 sayfalık iddianame ile “dolandırıcılık” ve “kara para aklama” dahil 6 farklı suçlama yöneltmişti.

Başlatılan yargı süreciyle ilgili yapılan yazılı açıklamada, Halkbank’ın ABD’nin nükleer programı nedeniyle İran’a uyguladığı yaptırımların delinmesi amacıyla yıllarca süren ve toplam boyutu milyarlarca dolara ulaşan bir düzenin parçası olduğu ileri sürülmüştü.

Savcılar, İran’ın Halkbank sayesinde dondurulmuş 20 milyar dolarlık petrol gelirine ulaştığını öne sürerken, Halkbank’ın avukatları ise suçlamaları reddederek davaya yanıt vermeyi kabul etmemesi savcıların Halkbank’ı yargıdan kaçmakla suçlamasına neden olmuştu.

Aralık 2019’da davaya bakan Yargıç Richard Berman, Halkbank’ın davayı askıya alma talebini reddetmişti.

Halkbank’ın ‘mahkemede özel bir şekilde yer alma’ talebini reddeden Berman, Halkbank’ı suçlamalara cevap verme ya da davaya hiç katılmama seçenekleriyle karşı karşıya bırakmıştı.

Davanın bir sonraki duruşması 25 Şubat’ta yapılacak.

Ne olmuştu?

16 Ekim’de ABD’de İran’a uygulanan yaptırımların delinmesinde rol oynadığı gerekçesiyle Halkbank hakkında iddianame hazırlanmıştı.

Halkbank, iddianame ve yargı sürecini Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik başlattığı askeri operasyon sebebiyle Türkiye’ye karşı başlatılan yaptırımların bir parçası olarak nitelemişti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise iddiaları “yasadışı, çirkin” bir adım olarak tanımlamıştı.

Halkbank’ın yaklaşık 20 milyar dolarlık usulsüz para transferi ve finansal işlem gerçekleştirdiği öne sürülen iddianamede, bankaya altı ayrı suçlama yöneltiliyor:

  • ABD’yi dolandırmak için komplo kurmak
  • Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı ihlal etmek için komplo kurmak
  • Bankacılık dolandırıcılığı
  • Bankacılık dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak
  • Kara para aklamak
  • Kara para aklamak için komplo kurmak

Halkbank’ın eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, İran’a yönelik yaptırımların delinmesi sürecinde rol oynadığı gerekçesiyle ABD’de yargılanıp 28 ay tutuklu kalmış, infazının ardından Temmuz 2019’da Türkiye’ye dönmüştü.

Atilla daha sorna Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atanmıştı.


Karınca, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Manisa'da erkek şiddeti: Annesini yaralayan Kaan Akça tutuklandı
Sonraki Haber
Ordu’da domuz gribi teşhisi konan hasta hayatını kaybetti