Ana SayfaDünyaABD’den İran’a ‘ön koşulsuz görüşme’ mesajı, Tahran’dan yanıt

ABD’den İran’a ‘ön koşulsuz görüşme’ mesajı, Tahran’dan yanıt

HABER MERKEZİ – Washington, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta, İranlı general Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin meşru müdafaa olduğunu ve gerilimin tırmanmasını engellemek için İran’la ön koşulsuz “ciddi müzakerelere” başlamaya hazır olduklarını belirtti. Tahran’dan bu mesaja yanıt olarak “ABD’nin İran halkı aleyhindeki düşmanlığa devam etmesi nedeniyle işbirliği iddiasının anlaşılır olmadığı” açıklaması geldi.

İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani 3 Şubat Cuma günü Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen ABD hava saldırısında öldürülmüştü.

Tahran “Süleymani’nin intikamını almak üzere” dün Irak’taki ABD üslerini balistik füzelerle vurmuştu.

İran devlet televizyonu saldırılarda 80 ABD’linin öldürüldüğünü öne sürerken, ABD Başkanı Trump hiçbir ABD’linin zarar görmediğini açıklamıştı.

Trump misillemeye yanıt olarak ise Tahran’a yeni yaptırımlar getireceğini duyurmuş ve NATO’dan da “Ortadoğu sürecinde çok daha fazla müdahil olmasını” isteyeceğini belirtmişti.

‘NATO Ortadoğu’daki sürece daha çok katkıda bulunabilir’

Bunun üzerine ABD Başkanı Trump ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de dün gece saatlerinde yaptıkları telefon görüşmesinde “NATO’nun Ortadoğu’daki sürece daha çok katkıda bulunabileceği” üzerinde anlaştı.

NATO’dan yapılan açıklamada “NATO’nun bölgesel istikrara ve uluslararası terörizmle mücadeleye daha fazla katkıda bulunabileceği” konusunda fikir birliğine varıldığı bildirildi.

ABD: Ön koşulsuz görüşmeye hazırız

Washington yönetimi ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) gönderdiği mektupta, İranlı general Süleymani’nin öldürülmesinin meşru müdafaa olduğunu savundu.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft mektupta, Süleymani’nin “Son aylarda İran ve İran destekli milislerin Ortadoğu’da ABD güçlerine yönelik saldırılarına cevaben” öldürüldüğünü ifade etti.

Mektupta, “Uluslararası barış ve güvenliği tehlikeye atmamak ve İran rejiminin gerilimi tırmandırmasını önlemek amacıyla, İran ile ön koşulsuz olarak ciddi müzakerelere başlamaya hazırız” ifadelerine de yer verildi.

Tahran: Anlaşılır değil

ABD’nin mesajına yanıt ise İran’ın BM Daimi Temsilcisi Mecit Tahti Revançi’den geldi.

IRNA’ya konuşan Tahti Revançi, ABD’nin İran halkı aleyhindeki düşmanlığına devam ederken işbirliği iddiasının anlaşılır olmayacağını ifade etti.

Revançi, İran halkının bu sözlere kanmayacağını da söylerine ekledi.

Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e ABD tarafından vize verilmemesi ve İranlı diplomatlara sınırlamalar getirilmesini de eleştiren Revançi, bunun BM ve ABD arasındaki anlaşmanın çiğnenmesi olduğunu belirterek, Genel Sekreter Antonio Guetteres’ten bu hususta önlemler almasını beklediklerini ifade etti.

Devrim Muhafızları’ndan yeni tehdit

Devrim Muhafızları Komutanı Abdullah Araghi ise İran’ın ABD’den “yakında daha sert bir intikam” alacağını söyledi.

Araghi bu açıklamayı İran haber ajansı Tasnim’e yaptı.

Tasnim’de yer alan başka bir haberde ise Devrim Muhafızları’nın ikinci en kıdemli yetkilisi olan Ali Fadavi’nin Irak’taki ABD üslerine füze saldırısının İran’ın askeri gücünün bir göstergesi olduğunu ifade ettiği ve “ABD askeri birliklerinin elleri kolları bağlı kaldı” dediği bildirildi.


İran’dan ABD’ye misilleme


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
301'den yargılanan gazeteci Osman Akın'a 5 ay hapis cezası
Sonraki Haber
İki gündür kayıptı, cansız bedeni torbaya konulmuş halde bulundu