Ana SayfaGüncelAdalet Bakanı’ndan Kürtçe çıkışı: Nasıl ‘bilinmeyen dil’ denir

Adalet Bakanı’ndan Kürtçe çıkışı: Nasıl ‘bilinmeyen dil’ denir

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanı Abdüllahamit Gül, mahkemelerde yapılan Kürtçe savunmaların tutanaklara “bilinmeyen dil” olarak geçirilmesine “Diyarbakırlı bir anne Kürtçe konuşuyor. Kürtçe konuşuyor ama ‘bilinmeyen bir dil’. Ya sen bin yıldır konuşulan bir dile nasıl bilinmeyen dil dersin?” sözleriyle tepki gösterdi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, CNN Türk’te yayınlanan Hakan Çelik ile Hafta Sonu programına katıldı.

Gül, mahkemelerde Kürtçe savunma, tutuklu gazeteciler, Osman Kavala ve HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kürtçe savunma

Bakan Gül, mahkemelerde yapılan Kürtçe savunmaların tutanaklara “bilinmeyen dil” olarak geçirilmesiyle ilgili şunları söyledi:

“Mahkemelere gidip Diyarbakırlı bir anne Kürtçe konuşuyor. Kürtçe konuşuyor ama ‘bilinmeyen bir dil’. Ya sen bin yıldır konuşulan bir dile nasıl bilinmeyen dil dersin? 50 yıldır anne oğluyla konuşmuş, diline, inancına engel oluyorsun. Bu konudaki inkar, asimilasyon politikaları geçmişte çok uygulandı. Bunların bir daha yaşanmaması hem hukukun hem siyasetin çıkardığı önemli derslerdir.”

Adalet Bakanı Gül’ün bu çıkışına karşın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Kürtçe yapılan konuşmalar Meclis’in uygulaması kapsamında tutanaklara “X” işareti olarak geçiriliyor.

Tutuklu gazeteciler

Tutuklu gazetecilerle ilgili bir soruya Gül, “Bu konuda ‘kimler tutukludur’, ‘hangileri gazetecidir’ diye bakıldığında, farklı meslek kuruluşları farklı sayılar veriyor. Nelerden dolayı ceza almıştır? Ama hiç kimse mesleğinden ötürü ceza almaz. Ama terörü övme, şiddeti övme meşru gösterilemez. Gazetecilik yaptığı için değil, şiddeti övmüşse ya da farklı bir fiil olmuşsa mahkemeler cezalandırıyor. Türkiye’ye de haksızlık yapıldığını düşünüyoruz” yanıtını verdi.

Kavala ve Demirtaş’ın tutukluluğu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) tutuklanan iş insanı Osman Kavala ile ilgili hak ihlali kararı için Bakan Gül, “Yürüyen bir davayla ilgili hakimlik, savcılık yapmak doğru değil. Ama şunu AİHM ile ilgili söylemek lazım. AK Parti 2004’te insan hakları sözleşmelerini iç hukukun parçası haline getirmiştir” dedi.

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılaması ile ilgili de konuşan Gül, “Selahattin Demirtaş’ın sağlık sorunuyla ilgili Edirne Başsavcılığımız da açıklama yaptı. Asılsız haberler çıkmıştı, işin doğrusunu açıkladı” diye konuştu.


Basın çalışanlarına onlarca yıl hapis, dört gazeteciye tutuklama


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul’un barajlarındaki doluluk oranı yükseldi
Sonraki Haber
İstanbul Üniversitesi öğrencileri boykot hazırlığında