Ana SayfaEkolojiAfşin ve Elbistan’da tablo korkunç: Her ailede kanser hastası var

Afşin ve Elbistan’da tablo korkunç: Her ailede kanser hastası var

HABER MERKEZİ – Termik santrallerin zehirlediği Maraş’ın Elbistan ve Afşin ilçelerine giden Yeni Yaşam’dan Gülcan Dereli, bölgede yaşayan yurttaşlarla yaptığı görüşmelerde edindiği bilgiler ışığında tablonun korkunç olduğunu vurguluyor. Gazetenin ‘Afşin Ölüyor’ başlığıyla manşetten yayımladığı haberde, bölgedeki termik santrallerin saçtığı tehlikeye dikkat çekiliyor.

Türkiye’deki termik santraller yıllardır filtresiz olarak faaliyet yürüttü ve yaydıkları zehirli gazlarla çevresindeki yerleşim yerlerini zehirledi.

Geçen ay termik santrallere filtre takılması AKP ve MHP’lilerin oylarıyla 2,5 yıl daha ertelenmiş ancak toplumundan gelen tepkiler üzerine geri adım atılmıştı.

Özellikle santrallere yakın yerlerde yaşayanlar olmak üzere toplumun büyük bölümü bu santrallerin tamamen kapatılmasını istiyor.

Yeni Yaşam gazetesinden Gülcan Dereli de Elbistan ve Afşin’e giderek bu santrallerin etkilerini yerinde inceledi.

Dereli’nin aktardığına göre iki kentte neredeyse her aileden kanser hastası var.

Ayrıca kronik astım ve bronşit gibi hastalıklar da çok sık görülmeye başlanmış.

Elbistanlılar ve Afşinliler kanser başta olmak üzere tüm hastalıkların artmasında termik santrallerin havayı ve suyu kirletmesinden kaynaklandığı görüşünde. Halk bir an önce bu santrallerin kapatılmasını talep ediyor.

Haberde, lösemi hastası olan 9 yaşındaki çocukları Metehan’ın ailesinin görüşlerine de geniş yer veriliyor. Bu görüşler özetle şöyle:

Anne Çile Binboğa

“Metehan 5 yıldır tedavi görüyor. Tedavi süreci süresinde Kayseri’de kaldık. Metehan’ın kardeşi Zeynep orada hastanede doğdu. Baya sıkıntı çektik. 3 yıl orada oturduk. Sık tedavi süreci başladı. Kemoterapilerini aldı. İlaçlarını aldı. Baya ağır ilaçlar kullandı. Metehan da baya sıkıntı çekti.

“Şükür iyi şimdilik, 6 ayda bir gidiyoruz artık. Uzadı günlerimiz. Metehan 4 yaşından bu yana tedavi görüyor. Şubat’ın sonunda 5 sene bitecek. Yeme sıkıntısı var. Hastalığından dolayı iştahı yok. Bizim desteklerimizle yiyor.

“Sağlımızı termik santraller bozdu. Burada durmadan uykumuz geliyor. Halsizlik var. Yaşamımızı çok etkiliyor. Metehan’ın da yaşamını çok etkiledi. Burada termik santral istemiyoruz yani. Filtre mi takarlar, kapatırlar mı bilmem ama biz istemiyoruz.”

Baba Cuma Binboğa

“Baharaltun kasabasında oturuyorduk. Orada doğduk büyüdük. Geçimimizi daha çok şehir dışında çalışarak sağlıyorduk. Burada iş imkanı hiç yok. Burada daha önce tarım ve hayvancılık yapılıyordu. Zamanla bu santrallerin etkisi ile o da yok oldu. Tarım ve hayvancılığı termik santral bitirdi. Şu anda genel olarak herkes şehir dışında inşaatlarda. Ya da mevsimlik işçi olarak çalışmakta. Ben şehir dışında çalışıyordum. Geldiğimde çocuk halsizdi iştahsızdı. Doktorlara götürdük. Lösemi olduğunu söylediler.

“Doğal olarak buradaki hastalarla oturup kalkmaya başladık. Bölgede yaşayan birçok insanla karşılaştık. Çocuk hasta olmasaydı haberimiz olmayacaktı. Biz Kayseri (Erciyes Üniversitesi Hastanesi) Onkoloji’ye gittiğimizde başka şehirlerden bir tane hasta geldiğini görüyorduk. Mesela Sakarya’dan, Urfa’dan, Tokat’tan bir tane ise Afşin’den 10 tane, Elbistan’dan 15-20 tane geliyordu.

“Biz yetkilerden bu bölgenin araştırılmasını, bu bölgede hastalıkların sebebinin santralden olduğunun ortaya çıkarılmasını, neyse çıkarılmasını istiyoruz. Sağlıklı yaşamak istiyoruz. Bölgemizden başka gidecek yerimiz yok bizim. Ben bireysel gitsem, kardeşim var, amcam var. Biz burada doğduk büyüdük. Bir yere gitmek istemiyoruz. Araştırılsın.

“Bugün benim başıma geldi. Yarın başkasının başına gelecek. Bu insanların kaderi değil yani. Tamamen buradaki yapılan ihmallerin sonucu. Araştırılsın, yanlış biliyorsak düzeltilsin. Densin ki bu böyle değil böyle densin. Tedbir alınacaksa alınsın. Biz yetkililerden duyarlı olunmasını istiyoruz.”

Dereli’nin mikrofonunu uzattığı bir diğer isim ise lösemiden çocuğunu kaybeden Zeynep Sönmez.

“Çocuğumun 13 yaşında kanser olduğunu öğrendim” diyen Sönmez, kızı Özlem’in bir buçuk yıl sonra vefat ettiğini belirterek, “Termik santral istemiyoruz. Yapılmasın artık” diye de ekliyor.




Önceki Haber
Yunanistan'ın ilk kadın cumhurbaşkanı Ekaterini Sakellaropoulou oldu
Sonraki Haber
Bekçilerin yetkilerini genişleten düzenleme Meclis'te