Ana SayfaGüncelAkar’dan Libya açıklaması

Akar’dan Libya açıklaması

HABER MERKEZİ – Ateşkes belirsizliğinin sürdüğü Libya’daki duruma ilişkin açıklamada bulunan Savunma Bakanı Akar, “Ateşkesin bittiğine dair açıklamaların sahada karşılığı yok. Muhatabımız Ruslar, çalışmalarının sonucunu bekliyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya’daki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ankara’da medya temsilcileri ile bir araya gelen Akar, Türk askerinin görevine ilişkin “Değişen sayıda personelimiz halen Libya’da danışmanlık yapıyor. Libya’da savunma-güvenlik işbirliği ofisi kuruldu. Libya eğitim işbirliği timi görev yapıyor” dedi.

Libya’da ateşkes için General Halife Hafter’in zaman istediğini, konunun 19 Ocak’ta Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılacak konferansta netliğe kavuşabileceğini savunan Akar, “Bundan sonra Putin ve ekibinin çalışmalarının sonuçlanmasını bekliyoruz. Libya’da muhattabımız Ruslardır” diye belirtti.

Libya’dan gelen çatışma haberleri için ise Bakan Akar, “Ateşkesin bittiğini söylemek için çok erken. Sahada bunun karşılığı yok” diye konuştu.

Akar ayrıca “Libya’da bir an önce ateşkesin sağlanmasını ümit ediyoruz” dedi ve ekledi: “Libya’ya ilgimiz dün başlamadı, buraya seyirci kalmamız mümkün değil. Libya’da siyasi çözüm ve kanın durması temel amacımız.”

Libya’da ateşkes belirsizliği sürüyor.

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı güçler ile ülkenin doğusu dahil büyük bölümünü kontrol eden Hafter komutasındaki güçler arasında yaklaşık dokuz ay süren çatışmalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ortak çağrısı üzerine 12 Ocak itibarıyla sonlandırılmıştı.

Bunun üzerine savaşın tarafları olan Trablus hükümeti ile Hafter, önceki gün Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılan kalıcı ateşkes müzakerelerine katılmıştı.

Ancak Birleşmiş Milletler’in tanıdığı, Türkiye’den de destek alan Fayez el Sarraj tarafı kalıcı ateşkes metnini imzalasa da, Hafter önce süre istemiş ardından da Moskova’yı terk etmişti.

Hafter’in, sunulan anlaşmada Türkiye’yi de yakından ilgilendiren birçok maddeye karşı çıktığı belirtilmişti.

El Arabiya kanalı da Hafter’in Moskova’yı terk ederken, “Taslak anlaşmada Ulusal Ordu’nun talepleri göz ardı ediliyor” dediğini duyurmuştu.

Son olarak Hafter yanlısı Temsilciler Meclisi, “ateşkesin sona erdiğini ve savaşın devam edeceğini” duyurmuştu.


Libya: Hafter yanlısı meclisten “ateşkes bitti” açıklaması

Hafter ateşkes mutabakatını imzalamadı, Ankara tepkili


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HRW: Demokraside erozyon sürüyor, özellikle Kürtler ve LGBTİ+'lar hedefte
Sonraki Haber
Döndü Şengül'ü öldüren Şükrü Şengül'e ağırlaştırılmış müebbet