Ana SayfaGüncel“Anadilinde sağlığa ulaşım hakkı önündeki engelleri kaldırın”

“Anadilinde sağlığa ulaşım hakkı önündeki engelleri kaldırın”

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da bulunan sağlık örgütleri temsilcileri, Elazığ depreminde anadilin hayat kurtardığına dikkati çekerek, “Sağlığa ulaşım hakkını engelleyen anadillerin önündeki tüm engeller kaldırılsın” dedi.

Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Diş Hekimler Odası, Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), anadilde sağlık hizmeti verilmesine ilişkin SES Şubesi’nde basın açıklaması yaptı.

Sağlık örgütleri temsilcilerinin katıldığı açıklama Kürtçe ve Türkçe olarak okundu.

Diyarbakır Tabip Odası Sekreteri Orhan İlim, yaşamın her alanında anadilinin konuşulması gerektiğini ifade ederek, Elazığ’da meydana gelen depremde kamu çalışanının depremzedelerle anadilleriyle konuşarak hayatlarını kurtardığına işaret etti.

Açıklamayı okuyan SES yöneticisi Mahfuz Karaaslan ise dillin, sağlık hizmetini etkilediğini kaydetti.

“Dil, sağlık hizmetlerinin erişilebilirliğini ve kalitesini etkileyen unsurların başında gelir. Hasta ve sağlıkçı ilişkisinin her iki taraf açısından da anlaşılabilir kılınması sağlık hizmetinin niteliğini ve sonuçlarını ciddi oranda etkiler.
“Anadilde sağlık hizmeti talebi; sağlık hakkı, tedavi hakkı, hasta hakkı ve yaşam hakkının ayrılmaz bir parçasıdır. Herkese eşit, etkin ve nitelikli sağlık hizmeti sunmanın yolu anadil hakkının bu alanda da kullanımına bağlıdır.
“Türkiye’de kamusal alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da yurttaşların anadilleriyle hizmet alımı göz ardı ediliyor.
“Sivrice’de meydana gelen deprem sonrasında sağlık çalışanın enkaz altında kalan yaralıyı kurtarmaya çalışırken anadilinde (Kurmanci) öyküsünü alması sonucu hasta ile sağlıklı bir iletişim kurmanın ne kadar önemli olduğu tekrardan ortaya çıktı.”

Hastanelerde anadilde hizmet verilmediği için tedavilerin yapılamadığı ya da eksik yapıldığını dile getiren Karaaslan, durumun ciddi sorunlara yol açtığını söyledi.

Karaaslan, “Bizler görevimizi yaparken hastalarımız arasında ırk, dil, cinsiyet, inanç ve sınıf ayırımı yapmaksızın mesleğimizi icra edeceğimizi taahhüt eden bir mesleğin mensupları olarak  bize başvuran bir hastanın, hasta ile hekimin sağlık çalışanının aynı dili konuşması ile ve tabii ki hastanın kendini en iyi ifade edebileceği dili ile mümkün olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

Herkese eşit, parasız, nitelikli ve anadilde sağlık hakkını savunduklarını dile getiren Karaaslan, “Sağlık örgütleri olarak; sağlığa ulaşım hakkını engelleyen anadillerin önündeki tüm engellerin kaldırılarak evrensel sağlık hizmetine ulaşımın önünün açılmasını istiyoruz” diye belirtti.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Schengen vizesine zam
Sonraki Haber
Altın Ayı için yarışacak filmler belli oldu