Ana SayfaÇalışma YaşamıAraştırma: Asgari ücret en az 3 bin 192 lira olmalı

Araştırma: Asgari ücret en az 3 bin 192 lira olmalı

HABER MERKEZİ – 2020’de geçerli olacak asgari ücret 2 bin 324 lira olarak belirlenirken, İGİAD İstanbul özelinde ortalama büyüklükte bir ailenin insani şartlarda aylık geçimini sağlayabilmesi için asgari ücretin 3 bin 192 lira olması gerektiğini duyurdu. Derneğin açıkladığı rakam, DİSK’in talep ettiği 3 bin 200 liralık asgari ücret talebine yakın.


Haber: Marta Sömek


Sendikaların ve muhalefet partilerinin itirazlarına rağmen 2020’de geçerli olacak asgari ücret 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirlendi.

Yapılan araştırmalar, sendikalar ile muhalefetin de belirttiği üzere bu rakamın bir ailenin asgari düzeyde geçimini sağlaması için yetmeyeceğini ortaya koyuyor.

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından yapılan bir araştırma da bunu belgeliyor.

İGİAD’ın araştırması iki çocuklu dört kişilik bir ailenin aylık insani geçim maliyetinin sonucuna göre hesaplanmış.

Araştırma, bir ailenin; gıda, giyim, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar, mobilya, ev aletleri ve ev bakımı, sağlık, ulaştırma, haberleşme, eğlence ve kültür, eğitim hizmetleri ve sair harcamalarını içeriyor.

Araştırmaya göre İstanbul’da ortalama büyüklükte bir ailenin insani şartlarda aylık geçimini sağlayabilmesi için 2020 yılı asgari insani geçim ücretinin 3 bin 192 lira olması gerekiyor.

Dernek, Türkiye genelinde ise asgari ücretin 2 bin 676 lira olması gerektiğini belirtiyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 26 Aralık 2019’daki son toplantısının ardından 2020 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamı 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak açıklanmıştı.

Yani asgari ücrete sadece yüzde 15,04 oranında zam yapılmıştı. Bu ise 2019’da 2 bin 20 lira olan asgari ücrete günlük 10 lira gibi bir artış yapılmış olduğu anlamına geliyor.

2020 asgari ücreti belirlenmeden önce Türk-İş, Hak-İş ve DİSK bu ücretin ‘insan onuruna yaraşır şekilde’ tespit edilmesi konusunda ortak ilkelerin yer aldığı bir açıklama yapmıştı.

Türk-İş temsilcisi 2 bin 578 liranın altında açıklanan bir rakamı değerlendirmeye almayacaklarını söylerken, DİSK temsilcisi ise asgari ücretin net 3 bin 200 lira olması gerektiğini vurgulamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Beyoğlu'nda bina çöktü
Sonraki Haber
Yasakların haritası: Son 5 yılda en az 381 kez sokağa çıkmak yasaklandı