Ana SayfaGüncelArkadaşları Çayan Demirel’in doğum gününü kutluyor

Arkadaşları Çayan Demirel’in doğum gününü kutluyor

HABER MERKEZİ – Yönetmen Çayan Demirel’in 43’üncü yaşını 24 Ocak’ta kutlayacak olan arkadaşları, “Çayan bu toprakların sinemacısı, bu ülkenin engelli bir yurttaşı olmaktan doğan haklarını talep ediyor. O hediye değil haklarını istiyor” açıklamasını yaptılar.

Yaklaşık beş yıldır sağlık sorunu yaşayan yönetmen Çayan Demirel’in arkadaşları 24 Ocak’ta Demirel’in doğum gününü kutlayacak.

“Arkadaşımız Çayan’ın doğum günü kutluyoruz” başlığı ile sosyal medyadan üzerinden yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

 “Arkadaşımız Çayan’ın kalbi 18 Mart 2015 günü aniden bir süreliğine durdu. Aylarca hastanede kalan Çayan’ın tedavi süreci halen devam ediyor.
“Bu süreçte Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’na, yönetmeni oldukları Bakur (Kuzey, 2015) belgeseli nedeniyle, Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 18 Temmuz 2019’da 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
 “Mahkeme heyeti kararında Çayan’ın yüzde 99 Sürekli Engelli Raporu’nu dikkate almadı. Ocak 2020 itibariyle karar İstinaf Mahkemesi’nde.
 “Bu toprakların sinemacısı, bu ülkenin engelli bir yurttaşı olmaktan soğan haklarını talep ediyor. Bugün onun doğum günü ama hediye değil haklarını istiyor.
 “2019’un Ekim ve Kasım aylarında Çayan’ın hayatına kameralarıyla eşlik eden arkadaşlarının çektiği belgesel film, Çayan’ın sevenleriyle birlikte tedavisine devam etmesinin ne kadar hayati olduğuna dair bir kesit sunuyor.
 “Arkadaşımız Çayan” ilk kez Aralık 2019’da 10. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nde gösterildi.”

Çayan Demirel hakkında

1977 yılında İstanbul’da doğdu.

İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra 2000 yılında sözlü tarih çalışmaları ile belgesel sinemaya başladı.

2006’da Dersim Katliamı’nı anlattığı 38 adlı belgeseli çekti.

2008 yılında Surela Film Yapım’ı kurdu.

2009’da 5 Nolu Cezaevi: 1980-84 belgeselini çeken Demirel, Altın Portakal Film Festivali, Ankara Film Festivali ve SİYAD’dan 2009 yılının ‘En iyi Belgesel Film’ ödüllerini aldı.

1935-71 yıllarında yaşamış olan Kürt aydını Dr. Sait Kırmızıtoprak’ın hayatını anlattığı Dr. Şivan belgeseli 2013’te çekti.

Demirel, 2015’te Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte Bakur/Kuzey belgeselini çekti.

Belgeselin 34’üncü Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde gösterimi, filmin başlamasına dört saat kala iptal edildi. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) gerekçe olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “kayıt tescil belgesi” konusundaki uyarısını gösterdi.

Belgeselin sansüre uğramasından sonra 2017’de belgeselin iki yönetmeni hakkında “örgüt propagandası” suçlamasıyla dava açıldı. Dava kapsamında 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Ocak 2020 itibariyle karar İstinaf Mahkemesi’nde.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'de Trump'a karşı Kadınlar Yürüyüşü
Sonraki Haber
İstanbul'da metrobüs kazası: Sürücü yaralandı