Ana SayfaDünya‘Aşağılayıcı bir muamele’: ABD’ye giden yolcuya zorla hamilelik testi yaptırıldı

‘Aşağılayıcı bir muamele’: ABD’ye giden yolcuya zorla hamilelik testi yaptırıldı

HABER MERKEZİ – Hong Kong Express Havayolları, ABD toprağı statüsündeki Saipan Adası’na gitmek isteyen kadın yolcuya zorla hamilelik testi yaptırdı. Japonya vatandaşı olan yolcu, yaşadığı durumu “Çok aşağılayıcı bir muameleydi” diyerek nitelendirdi.

ABD federal toprağı statüsünde bulunan Kuzey Mariana Adaları’nın parçası Saipan Adası’na gitmek üzere Hong Kong Uluslararası Havalimanı’nda işlemlerini yaptıran yolcuya hamile olup olmadığı soruldu.

Hong Kong Express Havayolları’ndan bir görevli, 25 yaşındaki Japonya vatandaşı olan kadın yolcuya “vücutları hamilelerinkine benzeyen kadınların” hamilelik testi yaptırmak zorunda olduğunu iddia etti.

Görevliler eşliğinde tuvalete götürülen yolcuya bir test kiti verildi. Kadın yolcu ancak testin negatif çıkmasından sonra uçağa binebildi.

Wall Street Journal gazetesine konuşan kadın, yaşadıklarını “Çok aşağılayıcı bir muameleydi” diyerek özetledi.

Hong Kong Express Havayolları ise hamilelik testi yaptırdığı yolcudan özür diledi.

Havayolu şirketinden yapılan açıklamada, şirketin yolcuları daha sıkı kontrol etmesi için Saipan yetkililerinin baskısı altında olduğu savunuldu.

Yaklaşık 50 bin nüfuslu Kuzey Mariana Adaları’nda yetkililerinin, havayolu şirketlerine denetimlerini artırması için baskı yaptığı öne sürülüyor.

Buna bahane olarak ise ABD’de doğanların otomatik olarak ABD vatandaşı olması.

ABD Temsilciler Meclisi, bu adalarda doğum yoluyla otomatik vatandaşlık hakkını sınırlamaya yönelik bir yasa tasarısını kabul etmişti. Ancak tasarı daha yasalaşmış durumda değil.

Ayrıca hamilelerin ABD’ye girişini yasaklayan bir yasa da bulunmamakta.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kanal İstanbul: İtirazlar sürerken Erdoğan proje karşıtlarını cehaletle suçladı
Sonraki Haber
Merkez Bankası faiz indirimine devam etti