Ana SayfaGüncelAvrupa Konseyi: Türkiye’de gazetecilerin güvenliği endişe verici boyutta

Avrupa Konseyi: Türkiye’de gazetecilerin güvenliği endişe verici boyutta

HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Türkiye’de basın özgürlüğü ve gazetecilerin güvenliğinin endişe verici boyutta olduğunu bildirdi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) sunulan “Avrupa’da gazetecilerin güvenliği ve medya özgürlüğü” konulu rapor kabul edildi.

AKPM Genel Kurul oturumunda yapılan oylamada 83 “evet”, 19 “hayır” ve 7 çekimser oy çıktı.

AKP ve MHP milletvekillerinin “hayır” oyu verdiği oylamada, CHP’li vekiller “evet”, İYİ Parti milletvekilleri “çekimser” oyu kullandı, HDP milletvekilleri ise oylamaya katılmadı.

Raporda, Türkiye, Rusya, Azerbaycan, Macaristan ve Malta ile birlikte basın özgürlüğü ve gazetecilerin güvenliğinin “endişe verici olduğu” ülkeler arasında gösterildi.

Bahçeli’nin hedef göstermesi de raporda

Euronews’de yer alan habere göre rapor ve buna bağlı tavsiye kararında, “Türkiye’de basın özgürlüğünün, yetkililerin düşmanca tavırları yüzünden oldukça zor bir durumda olduğu” vurgulandı.

Ayrıca MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Haziran 2018’de düzenlenen seçimlerin ardından ulusal gazetelere para ödeyerek verdiği ilanla, içinde gazetecilerin de bulunduğu 80 kişilik bir liste yayınlayarak, “partinin itibarını lekelemekle suçladığı bu kişileri ciddi misilleme riskiyle karşı karşıya bıraktığı” uyarısı yapıldı.

En fazla tutuklu gazeteci Türkiye’de

“Türkiye, ceza ve terörle mücadele yasalarını basın ve gazetecileri susturmak için suistimal etmeye son versin” denilen raporda, Avrupa Konseyi içinde en fazla tutuklu gazetecinin Türkiye’de olduğu saptaması yapıldı.

Türkiye’de gazetecilerin yargılama öncesi keyfi bir biçimde yıllarca tutuklu kaldığı ifade edilen raporda, bu durumun ifade ve düşünce özgürlüğüne aykırı bulunduğu için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından da alınan kararlarda eleştirildiği hatırlatıldı.

Yeni ‘yargı paketi’ne de atıfta bulunan raporda, gazetecilerin güvenliğinin korunmasının garanti altına alınması istenirken, basın ve düşünce özgürlüğünün bağımsız bir yargı tarafından garanti edilmesine yönelik Avrupa Konseyi standartlarına uygun adımlar atılması gerektiğine dikkat çekildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
40 yıl içenlerde bile: Sigara bırakıldığında akciğer kendi kendini iyileştiriyor
Sonraki Haber
Sur Davası'nda gizli tanık kendini ifşa etti, yaşananları anlattı: "Her şey düzmece"