Ana SayfaDünyaAvustralya yangınları: 1 milyardan fazla hayvanın öldüğü tahmin ediliyor

Avustralya yangınları: 1 milyardan fazla hayvanın öldüğü tahmin ediliyor

HABER MERKEZİ – Avustralya’da Eylül ayında başlayan ve halen söndürülemeyen yangınlar nedeniyle 1 milyarı aşkın hayvanın yaşamını yitirdiği düşünülüyor. Sydney Üniversitesi’nden Prof. Dickman tarafından açıklanan bu sayı sadece memeliler, kuşlar ve sürüngenleri içerirken, kurbağa ve böcekleri ise kapsamıyor.


Çeviri-derleme: Hasan Özhan Ünal


Avustralya son yüz yılın en büyük yangınlarıyla mücadele ediyor.

New South Wales ve Victoria eyaletlerinde süren yangınlar giderek yayılıyor.

Eylül ayında başlayan yangınlarda şu ana dek 8 milyon hektardan fazla alanın zarar gördüğü bildirildi.

Kül olan bu alanın büyüklüğü Türkiye’nin yüzölçümünün onda birine, Hollanda’nın ise yaklaşık iki katına tekabül ediyor.

“Mega yangına” dönüşebilir

Ülkenin en kalabalık eyaleti olan New South Wales’de şu anda 135’in üzerinde aktif yangın var. Victoria eyaletinde ise 30’u aşkın aktif yangın bulunmakta.

Haftabaşında yağan yağmura rağmen önümüzdeki günlerde yağışların durmasıyla yangınların daha da şiddetlenmesinden endişe ediliyor.

Bazı uzmanlar, New South Wales eyaletindeki yangınların, rüzgarın etkisiyle Victoria’daki alevlerle birleşerek bir “mega yangına” dönüşebileceğini de söylüyor.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, haftasonu yaptığı açıklamada yangınları kontrol altına alma çabalarına yardımcı olması için yaklaşık 3 bin askerin göreve çağrıldığını duyurmuştu.

Ancak itfaiyecilerden Morrison’a yangınla mücadele konusundaki tutumu nedeniyle eleştiriler geldi.

New South Wales İtfaiyesi Müdürü Shane Fitzsimmons, Başbakan Morrison’ın bu kararını medyadan öğrendiği için büyük hayal kırıklığı yaşadığını belirtti.

Yangınlarda üçü itfaiye görevlisi olmak üzere en az 25 insan hayatını kaybetti.

On binlerce kişi de evlerini terk etmek zorunda kalırken, bin 500’den fazla ev ve işyeri ise kül oldu.

‘1 milyardan fazla hayvan öldü’

Yangınlardan en çok zarar görenler ise hayvanlar.

Aralarında kanguru, koala ve kuşların da bulunduğu milyonlarca hayvan yaşamını yitirirken, çok sayıda hayvan da açlık ve susuzluk nedeniyle tehlike altında.

Öyle ki Sydney Üniversitesi’nde ekoloji profesörü olan Chris Dickman’ın hesaplamalarına göre, aylardır kontrol altına alınamayan yangınlarda ölen hayvanların sayısı 1 milyarın üzerinde.

Bugün yaptığı açıklamada yalnızca New South Wales eyaletinde 800 milyondan fazla hayvanın yaşamını yitirdiğini söyleyen Dickman, haftalar önce yaptığı “yangınlar nedeniyle 480 milyon hayvan öldü” tahminini revize etti.

Prof. Dickman, bunun, ülke genelinde yangınlardan etkilenen hayvan sayısının 1 milyarı aşması anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

Güncellenen sayı, doğrudan alevlere maruz kaldığı için ölen hayvanları ve açlık, susuzluk veya yaşam alanı kaybı gibi dolaylı nedenlerle zaten ölmüş olan hayvanları içeriyor.

Memelileri, kuşları ve sürüngenleri içeren bu tahmin kurbağalar, böcekler ve diğer omurgasız hayvanları ise kapsamıyor.

Dickman’ın tahminleri, “2007 Dünya Yaban Hayatı Fonu-Avustralya” raporu için hazırlanan hayvan yoğunluğu ile ilgili mühim araştırmalara dayanıyor.

Nedeni iklim değişikliği

Chris Dickman’a göre bu çarpıcı veriler iklim değişikliğinin etkisi.

“Bazen iklim değişikliğinin etkilerinin en ciddi ve en erken görüldüğü Avusturalya’nın ‘madendeki kanarya’ olduğu söylenir… Muhtemelen iklim değişikliğinin ilk etaplarının dünyanın geri kalanında neye benzeyebileceğini şu anda Avusturalya’da gözlemliyoruz.”


Karınca, NBC, BBC, DW

Avustralya yanarken bir kez daha toplumsal ekolojiyi düşünmek


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nurcan Arslan cinayeti: 'Mahkeme verdiği kararda direnmeli'
Sonraki Haber
İran'dan ABD'ye misilleme