Ana SayfaDünyaAvustralya’da yangın: Olağanüstü hal ilan edildi

Avustralya’da yangın: Olağanüstü hal ilan edildi

HABER MERKEZİ – Avustralya’nın başkenti Canberra’daki orman yangının büyümesi sonucu bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

Avustralya’nın başkenti Canberra’nın güneyinde bir haftadır süren orman yangını büyüyerek, 18.500 hektarlık alanı kaplamaya başladı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre yetkililer, yangının bölgede son 20 yıldır çıkan en büyük yangın olduğunu belirtiyor.

Canberra’nın dış bölgelerinde yaşayanlardan muhtemel tahliye planları için “alarmda olmaları” istendi.

Sidney ve Melbourne arasında kalan bu küçük bölgede, 400 bin kişi yaşıyor.

Olağanüstü hal 

Avustralya Başkent Bölgesi yetkilileri yangına karşı bölgede olağanüstü hal ilan etti.

Avustralya Başkent Bölgesi Başbakanı Andrew Barr, “Canberra risk altında olduğu müddetçe itfaiye birimlerine daha fazla yetki ve kaynak veren olağanüstü halin devrede olacağını” söyledi.

Barr gazetecilere yaptığı açıklamada, “Avustralya Başkent Bölgesi yetkilileri 2003’teki korkunç yangınlardan beri en kötü orman yangınıyla karşı karşıya. Şu an Avustralya Başkent Bölgesi hükümeti için yangınlardan daha önemli bir gündem maddesi yok” dedi.

Barr, 40 dereceye varan hava sıcaklıkları ve sert rüzgarlar nedeniyle yangının kontrolden çıkabileceği uyarısında bulundu.

Avustralya Başkent Bölgesi Başbakanı, alevlerin en fazla Canberra’daki Parlamento binasından 20 dakika uzaklıktaki olan Tuggeranong bölgesinin güneyinde olduğunu söyledi.

Yangınlar sürüyor

Avustralya geçtiğimiz Eylül ayından bu yana son yüz yılın en büyük yangınlarıyla mücadele ediyor.

Yangınlarda şu ana dek 9 milyon hektardan fazla alanın zarar gördüğü, 28 kişinin hayatını kaybettiği, bildirilirken, 1 milyardan fazla hayvanın ise yaşamını yitirdiği ise tahmin ediliyor.


Avustralya yanarken bir kez daha toplumsal ekolojiyi düşünmek


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Karınca'nın vizyon seçkisi: 'Tavşan Jojo', 'Sefiller' ve 'Bal Ülkesi'
Sonraki Haber
Dış ticaret açığı 2019'da 31 milyar dolara geriledi