Ana SayfaGüncelBakanlık verisi: Türkiye’de avukat sayısı 147 bine ulaştı

Bakanlık verisi: Türkiye’de avukat sayısı 147 bine ulaştı

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanlığı’nın Meclis’e gönderdiği rapora göre, avukat sayısı 1 Temmuz 2019 itibariyle 146 bin 950’ye ulaştı.  Avukatlık mesleğinin ‘tehlike’ altında olduğunu söyleyen  İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “2024 yılında Türkiye’de 220 bin civarında avukat olacak. Bu pek çok şeyin bittiği anlamına geliyor” dedi.

Adalet Bakanlığı’nın TBMM’ye gönderdiği rapora göre, Türkiye’de avukat sayısı son 10 yılda ikiye katlandı.

Raporda avukat sayısının 1 Temmuz 2019 itibariyle 146 bin 950’ye ulaştığı belirtildi.

Buna göre, barolara kayıtlı 2017 yılında 100 bini geçen avukat sayısı 2018 yılı sonu itibariyle 116 bin 779’a yükseldi. 79 baroya kayıtlı avukat sayısı 29 bin 798 arttı.

“Çocuk hakimler sorunu yaşıyoruz”

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Adalet Bakanlığı’nın Meclise gönderdiği raporu Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’e değerlendirdi.

Mesleğin çok büyük bir tehlike altında olduğunu belirterek, ‘sorumsuzca’ çok fazla hukuk fakültesinin açıldığına dikkat çeken Durakoğlu, yaptıkları uyarıların ciddiye alınmadığını söyledi.

Bugün mezun veren 84 fakültenin olduğunu söyleyen Durakoğlu, açılmış olan hukuk fakültelerinin sayısının ise 100’ü geçtiğini belirtti.

Dünyanın her yerinde avukatlık mesleği ile ilgili en önemli unsurun nitelik olduğunun konuşulduğunu ifade eden Durakoğlu, kendileri açısından da önemli olanın ‘mesleği kaliteli’ kılabilmek olduğunu söyledi ve ekledi:

“Bunu yapabilmenin en temel koşullarından birisi de hiç kuşkusuz eğitimden başlıyor. Bu niteliğini bu kadar çok avukatlıkta, hâkimlikte, savcılıkta da bu kadar çok altında yatan temel neden yetersiz fakültelerden gelen ve bu ünvanı kazanan kişilerden oluşuyor.
“Burada özellikle mezun olan gençleri suçlamamak lazım. Burada önemli olan şey siyasi iktidarıyla, muhalefetiyle, YÖK’le, talepte bulunan insanlarla şehirlerinde fakülte açılması isteğinde bulunmasından kaynaklı bir tablo var. Bu sebeple şu an çok ciddi çocuk hakimler sorunu yaşıyoruz.”

“2024’te 220 bin olacak”

Mesleğe yönelik sınavın 2024’te yapılacağını belirten Durakoğlu, sınavın sayının azaltılmasına yönelikse ‘çok ahlaki olmayacağını’ ancak  sınavın nitelikli insanların mesleğe kabulünü sağlayacaksa anlamlı olacağını söyledi ve ekledi:

“Bu sınavın yapılacağı tarihe kadar Türkiye’de 220 bin civarında avukat olacak. Bu artık pek çok şeyin bittiği anlamına geliyor. Dolayısıyla böyle bir tehlike söz konusu.”

Avukatlık ücretlerine zam yapılmıştı

Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesi, Resmi Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

Büroda sözlü danışmanlığın saati 375 liradan 450 liraya çıkarken, dilekçe ve ihbarname düzenlemeleri ise 550 liradan 685 liraya yükselmişti.




Önceki Haber
Türkiye'de bir ilk: Trans Niler Albayrak belediyede şoför oldu
Sonraki Haber
Uşak'ta öğrencilere cinsel tacizde bulunan erkek serbest bırakıldı