Ana SayfaGüncelBelçika yargısından PKK kararı, hükümet tepkili

Belçika yargısından PKK kararı, hükümet tepkili

HABER MERKEZİ – Brüksel’de görülen bir davada, PKK’nin faaliyetlerinin Belçika yargısının yetki alanına girmediği gerekçesiyle yargılama yapılamayacağı yönündeki karar onandı. Türkiye’de hükümet karara tepkili.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de, 2006’da başlatılan bir soruşturma kapsamında, 2015 yılında 36 kişiye dava açılmıştı.

Aralarında Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal ile Zübeyir Aydar’ın da bulunduğu 36 kişi ve kuruma “terör” suçlaması yöneltiliyordu.

Mahkeme, 2016’da açıkladığı kararında “Türkiye’deki durumun silahlı bir mücadele kapsamına girdiği, bu nedenle de terör yasaları kapsamında yargılama yapılamayacağı” gerekçesiyle takipsizlik kararı vermişti.

Dosyayı görüşen Belçika Yargıtay’ı da “PKK’nin uluslararası olmayan bir çatışmanın tarafı olduğu ve bu nedenle Belçika mahkemelerinin davaya bakmaya yetkisi olmadığı” gerekçesiyle kararı onadı.

Kararda suçlama yöneltilen kişi ve kurumların “terörle mücadele kapsamında yargılanamayacağına” da hükmedildi.

Hükümet tepkili

Karara Türkiye Dışişleri Bakanlığı tepkili. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada “Bu karar hukukun açıkça ayaklar altına alınmasıdır” denildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Belçika mahkemesinin terör örgütü PKK’yla ilgili kararının hukukla uzaktan yakından ilgisi yoktur” değerlendirmesinde bulundu.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de “Karar, Belçika yargısının terör karşısında zaafını gösteriyor. Bu karar karşısındaki siyasi mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.




Önceki Haber
Boşanma aşamasında olduğu kadını öldüren erkeğe 'iyi hal' indirimi
Sonraki Haber
Suriye ordusu İdlib'de ilerliyor, Erdoğan'dan Moskova'ya tepki