Ana SayfaGüncelBethnahrin Ulusal Konseyi’nden Rahip Aho’nun tutuklanmasına tepki

Bethnahrin Ulusal Konseyi’nden Rahip Aho’nun tutuklanmasına tepki

HABER MERKEZİ – Bethnahrin Ulusal Konseyi Başkanlık Kurulu, Mor Yakup Kilisesi Rahibi Aho’nun tutuklanmasına tepki gösterdi: “Süryanileri vatansızlaştırma siyaseti çirkin komplolarla ve katliamcı zihniyetle devam etmekte.”

Mardin’in Nusaybin ilçesinde yapılan ev baskınında Mor Yakup Kilisesi Rahibi Sefer (Aho) Bileçen, “örgüte yardım ve yataklık etmek” iddiasıyla tutuklanmıştı.

Rakip Aho’nun tutuklanmasına Süryani, Asuri, Keldani ve Arami halklarının ortak iradesi olan Bethnahrin Ulusal Konseyi (MUB) Başkanlık Kurulu da tepki gösterdi.

Yazılı bir açıklama yapan MUB Başkanlık Kurulu, gözaltı operasyonlarıyla birlikte “Süryanilere karşı terör estirilmiştir” dedi ve ekledi:

“İzlo Dağı’ndaki bütün yerleşim birimleri Süryanilere ait olması nedeniyle devlete bağlı olan güçleri ve çevreleri rahatsız etmektedir. Dolayısıyla, Süryanilerin genelde Turabdin’e özelde de İzlo Dağı’na dönmelerini engellemek için her türlü oyunlar oynanmaktadır.”

“Süryanileri vatansızlaştırma siyaseti çirkin komplolarla ve katliamcı zihniyetle devam etmektedir” denilen açıklamada, 1990’lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle 50’den fazla Süryaninin öldürüldüğü, işlenen bu cinayetlerin psikolojik etkisiyle binlerce Süryaninin de yerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.

“Terk edilen yerleşim birimleri, evleri mal ve mülkleri gasp edildi. 2000’li yıllarda ülkeye tekrar dönüş kapıları aralanınca baskılar ve şiddet yeni yöntemlerle devreye sokuldu. Devlet Mor Gabriel Manastırının arazilerine el koyarak yereldeki Kürt Ağa ve aşiret mensuplarının Süryanilerin mal ve mülklerini talan etmelerini meşrulaştırmıştır.”

Bu son operasyonla “Süryanilere karşı var olan inkârcı siyasetinin değişmediğini göstermektedir” denilen MUB açıklamasında, dünyanın neresinde olursa olsun Süryani halkına dönük her türlü baskıyı reddettiklerini bildirdi.

Çağrı

Açıklamanın sonunda Rahip Aho ve gözaltında tutulan Üçköy muhtarı Joseph Yar’ın serbest bırakılması istendi.

“Çünkü bu tutuklanmalar halkımızı sindirmeye ve ülkesine olan sevgisini azaltmaya, geri dönüşleri engellemeye yönelik bir amacı taşımaktadır. Bu nedenle halkımızın bulunduğu her yerde kiliselerine, dini liderlerine ve Anavatanda kalan ailelerine sahip çıkmak için ayağa kalkmaya, yürüyüşler ve mitingler gerçekleştirmeye, dünya kamuoyunu harekete geçirmeye, uluslararası düzeyde etkisi olan kurumlara mektuplar göndermeye, yapılan bu haksızlığı kınamaya çağırıyoruz.”

Ne olmuştu?

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Eskihisar, Üçköy ve Üçyol’da, 9 Ocak’ta yapılan ev baskınlarında aralarında Mor Yakup Kilisesi rahibi Sefer (Aho) Bileçen, Üçköy muhtarı Joseph Yar ve yıllar sonra Türkiye’ye dönen Musa Taştekin isimli Süryani yurttaşların da olduğu 12 kişi gözaltına alınmıştı.

Mahkemeye çıkarılan rahip Aho “örgüte yardım ve yataklık etmek” iddiasıyla tutuklanırken, aralarında Musa Taştekin’in de olduğu üç kişi ise ‘adli kontrol’ şartı ile serbest bırakılmıştı.

Halen Üçköy muhtarı Joseph Yar’ın da aralarında olduğu sekiz kişi gözaltında tutuluyor.


Rahip Aho tutuklanmıştı: Mor Yakup Kilisesi’nde yedi yıl sonra ilk kez ayin yapılamadı

Rahip Aho’nun tutuklanması: Süryaniler ne diyor?

HDK: Rahip Aho’nun tertemiz kalbine itimadımız tam, derhal serbest bırakılmalı

Mor Yakup Kilisesi rahibi tutuklandı: ‘Süryanilere geri dönmeyin mesajı veriliyor’

baskınlar: Biri rahip üç Süryani dahil sekiz kişi gözaltında


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gülistan Doku için eylem: Bölgede intihar etmediği kesinleşti
Sonraki Haber
Irak'ta Balad üssüne havan topu saldırısı