Ana SayfaBilim ve TeknolojiBetül Kaçar NASA ekibine kabul edildi

Betül Kaçar NASA ekibine kabul edildi

HABER MERKEZİ – Bilim insanı Betül Kaçar, NASA’nın yeni kurulan ve evrende yaşam izlerini arayacak olan ekibine kabul edildi.

Astrobiyoloji alanında öğretim üyesi olan Prof. Dr. Betül Kaçar, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yeni kurulan ve evrende yaşam izlerini arayacak olan ekibe kabul edildiğini duyurdu.

Kaçar, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Güzel bir haber. Kelimelere dökmekte zorlanıyorum, ama şöyle: Evrende yaşamın izlerini araştırmak için oluşturulan yeni bir NASA ekibine kabul edilmişim. Bu seneye ufak bir sağlık sorunuyla başladım, ilaç gibi geldi bu haber sabah sabah. Her şeyin başı sağlık diyerek bitireyim.”

NASA’da görev yapan Türkiyeli diğer bilim insanı Feryal Özel de ‘Kara Deliğin’ görüntülendiği ekipte yer almış ve NASA tarafından verilen Hubble kadrosuna alınan ilk ve tek Türkiyeli olmuştu.

Betül Kaçar hakkında

Bilim çalışmaları için NASA’nın burs verdiği ilk Türkiyeli olan Kaçar, İstanbul’ doğdu. Çocukluğu Giresun Bulancak’ta geçti.

Kendi sözleriyle “istemediğim bir bölümdü fakat bir şekilde denk geldi” dediği kimya bölümünü Marmara Üniversitesi’nde okudu.

Türkiye’de uluslararası konferanslarda gönüllü olarak çalışmaya başladı. Burada proteinlere, moleküllerle ilgi duymaya başladı.

Üniversiteden mezun olduktan sonra ABD’ye gitti. Howard Hughes Medical Institute’ada biyomoleküler kimya doktorasını tamamladı.

NASA’ya bir projeyle başvuran Betül Kaçar, başvurusu kabul edilince NASA Astrobiyoloji Enstitüsü’nde en az beş yıl çalıştı.

2012 yılında Harvard Üniversitesi’ne katılan Kaçar, burada Organizma ve Evrimsel Biyoloji Departmanı’nda görev aldı.

2017 yılında Arizona Üniversitesi’ne geçiş yaparak burada Moleküler ve Hücre Biyolojisi ve Astronomi alanında doçentlik yaptı.

Kaçar’ın ayrıca Tokyo Teknoloji Enstitüsü Earth-Life Science Institute’ta doçent unvanı bulunuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"Bu kadar da olmaz": İki engelli çocuğu olan Elif Kısa yaklaşık iki aydır tutuklu
Sonraki Haber
İki torununu cinsel istismara maruz bırakan erkeğe 23 yıl hapis