Ana SayfaKültür-SanatBir Arkadaş Z. Özger belgeseli: “Merhaba Canım”

Bir Arkadaş Z. Özger belgeseli: “Merhaba Canım”

HABER MERKEZİ – Şair Arkadaş Z. Özger’in şiirleri, ailesi ve yoldaşlarının anlatılarıyla bezeli belgesel “Merhaba Canım”dan ilk fragman paylaşıldı. Belgesel, şairin hatırlanmayan ya da hatırlanmak istenmeyen yanlarını ‘resmi tarih’ten kurtarmaya niyet ederken, bireyin tarihine de sadakati önceliyor.

Kendisine “Arkadaş” adını veren şair Zekai Özger, Ankara’da, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin (SBF) polislerce basıldığı bir gün başına ağır darbeler yedi.

Takvimler 5 Mayıs 1973’ü gösterdiğinde Özger sokakta ölü halde bulundu.

Daha sonra Özger’in beyin kanamasından öldüğü belirlendi. Arkadaşları onun ölümünü SBF baskınında başına yediği ağır darbelere bağladılar.

“Gecikmiş Bir Tanışma İçin Merhaba Canım”

8 Ocak, 25 yaşında öldürülen şair Özger’in doğum günüydü.

Özger’in doğumunun 72’nci yılında onun şiirleri, ailesi ve yoldaşlarının anlatılarıyla bezeli belgesel “Merhaba Canım”dan fragman yayımlandı.

Yönetmen koltuğunda Ulaş Tosun’un oturduğu belgeselin tam adı “Gecikmiş Bir Tanışma İçin Merhaba Canım”.

Belgesel, adını Özger’in, yazıldığı dönemde tartışma yaratan, ‘Merhaba Canım’ (Dost Dergisi-1970) adlı şiirinden alıyor.

Erkek egemenliğine karşı bir başkaldırı olan şiirde şairin karakteri, ailesi, içinde yaşadığı toplumla ilişkisini görmek mümkün.

Candan Yıldız’ın sözleriyle “Merhaba Canım” belgeseli de, Arkadaş Z. Özger’in hatırlanmayan ya da hatırlanmak istemeyen yanlarını ‘resmi tarih’ten kurtarmaya niyet ediyor. Bireyin tarihine de sadakati önceliyor.


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü: Her dört gazeteciden biri işsiz
Sonraki Haber
Hafter, Erdoğan ve Putin'in Libya'da ateşkes çağrısını reddetti