Ana SayfaBilim ve TeknolojiBir ilk: Camlaşmış insan beyni bulundu

Bir ilk: Camlaşmış insan beyni bulundu

HABER MERKEZİ – İtalya’nın Napoli şehri yakınında bulunan antik kentlerde yapılan kazılarda, ilk kez beyni sıcaktan eriyerek cam haline dönüşen bir insan iskeleti bulundu. Buluntunun Vezüv Yanardağı patlaması sonrası oluşan yüksek ısıdan kaynaklı olarak beyin dokusunun camlaştığı belirtildi.

Millattan Sonra (MS) 79 yılında İtalya’da bulunan Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu fışkıran lavlar nedeniyle Pompei, Herculaneum ve Stabia kentlerinde yaşayan binlerce insanın yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Vezüv Yanardağı patladığında, fırlattığı kayalar ve gazların sıcaklığı kanı kaynatmak, eti buharlaştırmak ve hatta beyin dokusunun parçalarını cama dönüştürmek için yeterince yüksekti.

Arkeologlar yaptıkları kazılar sırasında nadiren insan beyni bulur ve bulduklarında organlar sabun benzeri ve pürüzsüz bir şekilde görünür.

Herculaneum antik kenti kalıntıları / AFP

Sabunlaşma adı verilen süreç sırasında, yağlı beyin dokusundaki trigliseritler, çevredeki yüklü parçacıklar ile reaksiyona girerek zamanla sabuna dönüşür. Ancak bilim insanları, Vezüv patlaması sırasında Herculaneum’da ölen bir erkeğin kalıntılarını incelediklerinde ilk kez taşlaşmış bir halde insan beynine rastladılar.

Keşif, insan osteobiyolojisi ve adli antropoloji profesörü Dr. Pier Paolo Petrone tarafından yapıldı.

New England Tıp Günlüğü dergisinde yayımlanan makalede, Herculaneum kentinde tahta yatak üzerinde uyuyan bir erkek vücudu fosili bulunduğu, yapılan incelemede patlama sonrası oluşan yüksek ısıda erkeğe ait beyin dokusunun camlaştığı belirtildi.

Bilim insanları daha önceki kazılarda incelenen benzer beyin parçalarının yumuşak ve sabun kıvamında olduğunu ilk kez böyle bir fosile rastladıklarını ifade etti.

Söz konusu bulgunun kafatası içerisinde kırıklar halinde yer aldığı ve siyah parlak bir görünüşe sahip olduğu ifade edildi.

İskeletin bulunduğu yerdeki kömür kalıntılarında yapılan incelemede patlama esnasında lavların bölgedeki ısıyı 520 santigrat dereceye çıkardığı belirtilirken, “Bulgular gösteriyor ki vücut yağı yüksek ısıda tutuşmuş ve yumuşak beyin dokusunu buharlaştırmış” denildi.

Bunun yanında söz konusu iskeletin süngerimsi göğüs kemiklerinin de ilginç bir yapıda olduğu ve II. Dünya Savaşı’nda Dresden ve Hamburg’da yangın bombaları sonucu ölen insanların kalıntılarına benzediği ifade edildi.

Vezüv Yanardağı

Unesco’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve İtalya’nın Napoli şehrinin yakınında bulunan antik çağ kenti Pompei ülkenin turistik merkezlerinden biri.

Herculaneum, Pompeii’den yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve Vezüv Yanardağı’nın tabanına daha yakın bir yerde duruyor.

Vezüv Yanardağı, Avrupa anakarasındaki tek aktif durumda olan yanardağ.


Bu haberde Euronews ve Arkeofili‘den yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
3 bin yıllık mumya konuşuyor
Sonraki Haber
Einstein'a atıf yapan Merkel: Bilimin eleştirel söyleme ihtiyacı var