Ana SayfaÇalışma YaşamıBirleşik Metal-İş’ten son uyarı: Sabrımız taştı, grev kapıda

Birleşik Metal-İş’ten son uyarı: Sabrımız taştı, grev kapıda

HABER MERKEZİ – Lokavt kararı alan işveren sendikası MESS’in taleplerini karşılamaması halinde 5 Şubat’ta greve gideceklerini hatırlatan Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Sabrımız taştı, grev kapıda! Metal işçilerinin kazanımı Türkiye işçi sınıfının kazanımı olacaktır” dedi.

Metal işkolunda çalışan 130 bin işçinin toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uzlaşı sağlanamadı.

TİS görüşmelerinin sonuçsuz kalması ardından işçi sendikaları grev kararı alırken, işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ise lokavt (topluca işten çıkarma) kararı aldı.

Bu gelişmelerin ardından Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş), “Metal İşçilerinin Gerçeği” başlıklı bir basın toplantısı düzenledi.

Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu ve çok sayıda metal işçisi katıldı.

Serdaroğlu, aylardır onurlu bir mücadele sürdürdüklerini vurgulayarak konuşmasına başladı.

“On binlerce metal işçisinin ekmeği ve geleceği için aylardır ayaktayız. 130 bin metal işçisinin ve dolayısıyla onların aileleriyle birlikte yaklaşık 500 bin kişinin geleceği için kararlı biçimde mücadele ediyoruz” diyen Serdaroğlu, sorumluluklarının farkında olduklarını belirtti.

“Bu sorumluluğumuz, yalnızca MESS’le yapılacak grup toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçi arkadaşlarımıza değil, bir bütün olarak işçi sınıfına karşıdır. Bu ağır yükün farkındayız. İşte bu nedenle, attığımız her adımı defalarca düşünerek, tartarak atıyoruz.
“Taleplerimizi de aynı sorumluluk ve ciddiyetle hazırladık. Şimdi de aynı biçimde taleplerimizin gerçekleşmesi için mücadelemizi çeşitli biçimlerde sürdürüyoruz.”

7 Ekim 2019 tarihinde başlayan ve yedi ayrı görüşme gerçekleştirdiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını belirten Birleşik Metal-İş Başkanı, “Sözleşmenin önemli maddesi olan ücret maddesinde MESS önce yüzde 6, sonra yüzde 8 ve son olarak yüzde 10 teklif etti. Bizim talebimiz ise bilindiği üzere yüzde 34. İşverenlerin talepleri ile bizim taleplerimiz arasında önemli fark var” dedi.

Bu tekliflerin işverenlerin uzlaşma içinde olmadıklarını gösterdiğini söyleyen Serdaroğlu, “Dileriz henüz vakit varken taleplerimizin gereğini yaparlar. Aksi halde adım adım greve yaklaşıyoruz” diye de ekledi.

‘Her geçen gün daha fazla yoksullaşıyoruz’

Serdaroğlu, işverenlerin kriz gerekçesi ile işçilerin kazanılmış haklarını geriye götürmek istediğini de belirterek, “kimse kriz fırsatçılığı yapmasın” dedi ve şöyle devam etti:

“Alınan ücretle yaratılan katma değere bakıldığında Avrupa ülkeleri içinde en düşük ücret alan işçilerin ülkesi Türkiye. OECD ülkeleri içinde çalışma sürelerinin en uzun olduğu ülke yine Türkiye.
“Çalışma koşullarımız oldukça ağır. Çalışırken hastalanan, bel fıtığı olan, sağlığı bozulan, bizleriz. Çalışırken arada kısa süreli dinlenmek istiyoruz, çay molası dediğimiz bu molalara bile olmaz deniliyor. En insani taleplerimiz karşılanmıyor.
“Ücretlerimiz ise, yan ödemeler ve sosyal haklar dışarda bırakıldığında asgari ücretin biraz üzerinde. Oysa, biliniyor ki, işçiler için önemli olan kök ücrettir, yani çıplak ücrettir, alınan saat ücretidir. Aldığımız ücretler giderek asgari ücrete yaklaşıyor.”

Her geçen gün daha fazla yoksullaştıklarını vurgulayan Serdaroğlu, fabrikalarda bir dizi eylem yaptıklarını da hatırlatarak, “Hiç kimse metal işçisinin mücadele azmini, kararlılığını test etmemelidir” uyarısında bulundu.

MESS’e son uyarı

Birleşik Metal-İş Başkanı Serdaroğlu, son olarak grev meraklısı olmadıklarını ancak greve de her koşulda hazır olduğuklarını vurgulayarak, “Olası bir yasak durumunda, Anayasa’dan ve uluslararası sözleşmeden doğan grev hakkımızı her şart ve koşulda kullanacağız” dedi ve MESS’e çağrıda bulundu:

“Henüz yol yakınken, henüz vakit varken MESS’ten taleplerimizi karşılayacak adım atmasını beklediğimizi belirtmek istiyorum. Sendikamızın örgütlü olduğu 41 fabrikada yaklaşık 10 bin işçi adına yürüttüğümüz, grup toplu iş sözleşmesinde artık sona yaklaşıyoruz.
“Grev kararımızı aldık. 5 Şubat’ta grevdeyiz. Ve artık bıçak kemiğe dayandı. Sabrımız taştı, grev kapıda! Metal işçilerinin kazanımı Türkiye işçi sınıfının kazanımı olacaktır.”

Konuşmanın ardından Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) Başkanı İrfan Kaygısız, sendika tarafından hazırlanan “MESS Grup Toplu Sözleşme Sürecinde Metal İşçilerinin Gerçeği” adlı raporu sundu.


Metal işçisi greve çıkıyor: ‘Yaşamak ya da yaşamamak mücadelesi’


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sipariş götürdüğü pizzaya tüküren moto-kuryeye 18 yıl hapis istemi
Sonraki Haber
'Asiye Nasıl Kurtulur'un restore edilmiş hali izleyici ile buluşacak