Ana SayfaDünyaBM: Arakanlılara yönelik soykırıma karşı acil önlem alınmalı

BM: Arakanlılara yönelik soykırıma karşı acil önlem alınmalı

HABER MERKEZİ – Uluslararası Adalet Divanı, Myanmar için “Arakanlı Müslümanları korumak ve soykırımı önlemek için acil önlem almalıdır” kararı verdi. Mahkeme, Myanmar ordusu ile ilgili “soykırım suçlamalarına” işaret edildiğini de vurguladı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) en üst yargı organı olan ve Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Myanmar’daki Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım yapıldığı iddialarıyla ilgili açılan davada, ilk incelemeye ilişkin ara kararını açıkladı.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, kararda “Arakanlı Müslümanları korumak ve soykırımı önlemek için acil önlem alınmalıdır” kararını verdi.

Mahkeme ayrıca Myanmar’ın, Müslüman nüfusun güvende olduğunu ve bu konuda Adalet Divanı ile işbirliğini gösteren raporları sunmakla yükümlü olması gerektiğine karar verdi.

Uluslararası Adalet Divanı, Birleşmiş Milletler soruşturmasında, Myanmar ordusu ile ilgili “soykırım suçlamalarına” işaret edildiğini de vurguladı.

Davanın geçmişi

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına Batı Afrika ülkelerinden Gambiya tarafından Myanmar’a karşı açılan davanın ilk duruşması, 10 Aralık 2019’da yapılmıştı.

Myanmar adına savunmayı Nisan 2016’dan bu yana ülkenin fiili lideri olan 1991 Nobel Barış Ödülü sahibi Aung San Suu Kyi yaptı.

Suu Kyi, soykırım suçlamalarını reddederek, Arakan eyaletindeki duruma ilişkin yanlış bir tablo çizildiğini savundu.

Uluslararası Adalet Divanı’na sunulan belgelerde, Ekim 2016’da başlayıp Ağustos 2017’ye kadar devam eden süreçte Müslümanlara yönelik “geniş çaplı ve sistemli temizlik kampanyası” yürütüldüğü öne sürülüyor.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği heyeti tarafından hazırlanan ve Ağustos ayında yayımlanan raporda, Myanmar ordusu “sistematik bir şekilde kadın, çocuk, erkek ve trans bireylere yönelik tecavüz, toplu tecavüz ve diğer başka şiddet içeren cinsel saldırılarda” bulunduğu belirtiliyor.

700 bin kişi Bangladeş’e sığınmıştı

Arakan’da 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Myanmar’da 2017 yılında bir karakola düzenlenen saldırının ardından ordu ağırlıklı olarak Müslümanların yaşadığı bölgelerde de operasyonlar düzenlemişti.

Myanmar hükümeti, operasyonlarda sivil halkın değil, silahlı grupların hedef alındığını açıklamış ancak aralarında BM’nin de bulunduğu birçok kuruluş orduyu “etnik temizlik” yapmakla suçlamıştı.

Binlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırılar nedeniyle yaklaşık 700 bin kişi komşu ülke Bangladeş’e sığınmak zorunda kalmıştı.

Myanmar, Arakan’da yaşayan yaklaşık 1 milyonluk Müslüman nüfusu “yasa dışı göçmen” olarak tanımlıyor ve vatandaşlık gibi bazı temel haklardan mahrum bırakıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Antalya'da cinsel istismar: Fail erkek tutuklandı, ilk suçu olmadığı ortaya çıktı
Sonraki Haber
ABD'de bir ilk: Trump kürtaj karşıtı yürüyüşe katılacak