Ana SayfaEkolojiBM’den uyarı: ‘İklim mültecileri’ ülkelerine geri gönderilemez

BM’den uyarı: ‘İklim mültecileri’ ülkelerine geri gönderilemez

HABER MERKEZİ – İklim krizi binlerce insanı yerinden ediyor. Konu Birleşmiş Milletler’in de gündeminde. Yapılan açıklamada ülkelerini terk etmek zorunda kalanların evlerine dönmeye zorlanamayacağı uyarısında bulunuldu.

Birleşmiş Milletler (BM), “iklim mültecileri”nin evlerine dönmeye zorlanamayacağını duyurdu.

Karar, Kiribati’deki evi yükselen deniz seviyesi nedeniyle tehdit altında olan Ioane Teitiota’nın başvurusu sonucu alındı.

Teitiota 2013’te Yeni Zelanda’dan sığınma talep etmişti.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre BM, Teitiota’nın acil bir tehlikeyle karşı karşıya olmadığını belirterek başvurusunu reddetti.

Ancak BM, acil bir tehlikeyle karşı karşıya olunması durumunda ise iklim krizi nedeniyle sığınma hakkı bulunduğuna karar verdi.

BM, ülkesine gönderilmesi durumunda hayatı iklim krizi yüzünden tehlike altına girecek kişileri geri göndermenin “insan haklarının ihlal edilmesine zemin hazırlayabileceğini” vurguladı ve ekledi:

“Bütün bir ülkenin su altında kalmasının yaratacağı risk o kadar büyük ki, bir ülke suya tamamen gömülürken o ülkede onurlu bir hayat sürme hakkı olmayabilir.”

Birleşmiş Milletler’in bağlayıcı olmayan bu kararı, ‘iklim mültecileri’nin risk altında olduğu bölgelere geri göndermeyi düşünen ülkelere yönelik bir uyarı niteliği taşıyor.


İklim krizi: Gezegen büyük felaketlere gebe, milyonlarca insan ‘iklim mültecisi’ olacak


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır'da Kürt Edebiyatçılar Derneği kuruldu
Sonraki Haber
Somut delil yokmuş: Dersim'de kaçak avcılığa karşı suç duyurusuna takipsizlik