Ana SayfaGüncel“Bu kadar da olmaz”: İki engelli çocuğu olan Elif Kısa yaklaşık iki aydır tutuklu

“Bu kadar da olmaz”: İki engelli çocuğu olan Elif Kısa yaklaşık iki aydır tutuklu

HABER MERKEZİ – İki çocuğu da engelli ve bakıma muhtaç ama 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nden bu yana cezaevinde tutuluyor. O kişi 70 yaşındaki Elif Kısa. Kısa’nın tutuklu olma nedeni vasisi olduğu hükümlüye para yatırması ve HDP’nin çalışmalarına katılmış olması. Duyma ve konuşma engelli oğlu Ahmet Kısa, “Annem hasta, yaşlı, sürekli ilaç kullanıyor” derken, eşi Ali Kısa “Bu kadar da olmaz yav!” sözleriyle tepkisini dile getiriyor.

Maraş’ın Elbistan ilçesinde 2019’un Aralık ayında gözaltına alınan Elif ve Ali Kısa çifti, “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddiasıyla tutuklandı.

İkisi de HDP’nin çalışmalarına katıldığı için tutuklanırken, yapılan itirazla Ali Kısa “adli kontrol” şartıyla serbest bırakıldı ancak Elif Kısa için yapılan itiraz reddedildi, kendisi hala cezaevinde.

Çiftin iki çocuğu da engelli yani aile bakımına muhtaç.

44 yaşındaki İsmail tamamen anne ve babanın bakımına ihtiyaç duyuyor. 41 yaşındaki Ahmet ise işitme ve konuşma engelli.

İki kardeş 3 Aralık’tan bu yana tutuklu olan annelerinin serbest bırakılmasını istiyor.

Fotoğraf: Yeni Yaşam

Yeni Yaşam’dan Gülcan Dereli’ye konuşan Elif Kısa’nın eşi Ali Kısa, “Benim eşim hasta bir kadın yani 3-4 tane hap kullanıyor. Evde zaten ağır engelli oğlum var” diyor.

Kendisinin de rahatsız olduğunu belirten Ali Kısa, hafıza kaybı sorunu yaşadığını anlatıyor.

Partisi HDP’ye dönük baskılara, belediyelere kayyum atamalarına dikkat çeken Ali Kısa, “Böyle şey olmaz ki, memleketi böyle mi güzelleştireceğiz. Demokrasi diye, insan hakları diye bir şey kalmadı. Bu kadar da beklemiyorduk. Bu kadar da olmamalı yav, olmamalı. Hakikatten olmamalı ya!” diyerek tepkisini dile getiriyor.

Tutuklanma durumunun engelli olan çocuklarını nasıl etkilediğini anlatan Ali Kısa, oğlu İsmail’in sürekli annesini aradığını belirtiyor: “Çünkü İsmail 43-44 yaşlarında, annesi bir saniye bile yanından ayırmıyordu.”

HDP üyesi olduğunu belirten Ali Kısa, “Kürtlerin de hak hukuku olmalı, bu ülke bölünmemeli. Benim görüşüm. Ama bir bölücülük damgası yüzünden bizi eziyorlar. Biz bölücü değiliz. Biz, herkesin hakkı hukuku olmalı diyoruz. Ne var bunda” diyor.

Fotoğraf: MA

Oğul Ahmet Kısa ise yazı ile iletişim kurduğu gazeteci Dereli’ye şunları söylüyor:

“Annemi cezaevine de koydular ben çok üzgünüm, resim atölyeme geliyorum ama hiç moralim yok. Resim bile doğru düzgün çizemiyorum. Abim annemi arıyor her zaman, onu öyle görünce daha çok üzülüyorum. Annemin bir suçu yok, annem bakan izniyle vasi oldu. Vasilik suç değil. Annemin bir an önce bırakılmasını istiyorum. Annem hasta, yaşlı, sürekli ilaç kullanıyor; ben de artık resim çizmek istiyorum. #FreeElifKisaNow #Elifkısayaözgürlükşimdi.”

“İddianame senaryodan ibaret”

Elif Kısa’nın dava duruşması 1 Nisan’da görülecek. Avukat Özgür Çıkın duruşmanın bu denli uzak bir tarihe atılmasına tepkili.

1 Nisan’da görülecek davanın iddianamesinin bir senaryodan ibaret olduğunu söyleyen Çıkın, tutuklanmaya gerekçe bulamadıkları için gizli tanığın ortaya çıkarıldığını söylüyor ve ekliyor: “Başka da bir şey yok dosyada.”

Bu hafta Kısa’nın tutukluluk halinin devamına ilişkin karara itiraz edeceklerini söyleyen Çıkın, “Benzer suçlamalar ile yargılandılar ve beraat ettiler. Bir insanın beraat ettiği fiillerle ilgili suçlamaları alıp onlardan yeni bir iddianame düzenlemek bir kere hukukun ağır bir şekilde ihlali” diye belirtiyor.


“Duyun bu sesi”: Tutuklanan anneleri Elif Kısa için kampanya başlatıyorlar


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Resmi Gazete'de yayımlandı: Baroya kayıtlı en az 15 yıllık avukatlar yeşil pasaport alabilecek
Sonraki Haber
Betül Kaçar NASA ekibine kabul edildi